ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Αγχωμένοι ιδιοκτήτες έχουν αγχωμένα σκυλιά

Τι διαπιστώνει επιστημονική μελέτη.

Photo Credit Rocbag

Το συναισθηματικό δέσιμο των σκύλων με τους ανθρώπους διαπιστώνεται ακόμα και στο θέμα του άγχους, αναφέρεται σε μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, τείνουν να συγχρονίζονται μεταξύ ανταγωνιστικών σκύλων και των χειριστών τους κατά τη διάρκεια τουρνουά.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα επίπεδα αυτής της ορμόνης, δεν είναι εύκολο να πούμε αν αυτό το εύρημα είναι το αποτέλεσμα της συναισθηματικής αρμονίας μεταξύ σκύλων και ανθρώπων ή συνδυάζεται και με την άσκηση.

Για να διερευνήσει αυτό το θέμα, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Λίνκεπινγκ (Linköping), στη Σουηδία, εξέτασε 25 Μπόρντερ Κόλεϊ (Border Collie) και 33 Ποιμενικούς Σέτλαντ (Shepland sheepdogs) – οι οποίοι ανήκαν σε γυναίκες. Εξέτασαν τα επίπεδα κορτιζόλης στα μαλλιά και στο αίμα των ιδιοκτητών και των σκύλων, σε διαστήματα μερικών μηνών.

Photo Credit SheltieBoy

Όταν οι ιδιοκτήτες σκύλων περνούν από μια αγχωτική περίοδο, δεν είναι μόνοι στην αίσθηση της πίεσης, αλλά τα σκυλιά τους το νιώθουν πάρα πολύ, μέσω του συναισθηματικού τους δεσμού, ο οποίος φαίνεται να ενισχύεται με την εκπαίδευση του σκύλου.

«Βρήκαμε ότι τα επίπεδα της μακροχρόνιας κορτιζόλης στο σκύλο και στον ιδιοκτήτη του ήταν συγχρονισμένα, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης να έχουν σκύλους με επίσης υψηλά επίπεδα της ορμόνης, ενώ οι ιδιοκτήτες με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν σκύλους με χαμηλά επίπεδα», δήλωσε η ερευνήτρια Αν Σοφί Σάντμαν (Ann-Sofie Sundman).

Επειδή ορισμένα από τα σκυλιά στη μελέτη ήταν ανταγωνιστικά, ενώ άλλα ήταν συνηθισμένα κατοικίδια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης κολάρο παρακολούθησης για να παρατηρήσουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους την εβδομάδα που οδήγησε στη λήψη κάθε δείγματος τρίχας.

Photo Credit Sannse

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σωματική δραστηριότητα δεν είχε καμία επίδραση στα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόλης των σκύλων, τα οποία ήταν πάντα έντονα συνδεδεμένα με αυτά του ιδιοκτήτη τους.

Η κατάθλιψη, η υπερβολική σωματική άσκηση και η ανεργία είναι μόνο μερικά παραδείγματα στρες που μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα κορτιζόλης που βρέθηκε στα μαλλιά τους, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λίνα Ροθ (Lina Roth).

Μια μελέτη δείχνει, επίσης, ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων που βιώνουν μακρές περιόδους άγχους μπορούν στην πραγματικότητα να μεταφέρουν το στρες στα σκυλιά τους σαν μια μεταδοτική λοίμωξη!

Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε επίσης μια σειρά ερωτηματολογίων, για να καθορίσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των σκύλων και των αφεντικών τους και διαπίστωσε ότι ο χαρακτήρας των σκύλων δεν είχε καμία επίδραση στα επίπεδα της κορτιζόλης τους, αλλά είχαν οι προσωπικότητες των ιδιοκτητών.

Photo Credit Rocbag

Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι οι νευρωτικοί ιδιοκτήτες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα κατοικίδια ζώα τους για άνεση και υποστήριξη, δημιουργώντας έναν δεσμό που παρέχει ένα συναισθηματικό δεκανίκι τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να επεκτείνουν αυτή την έρευνα για να συμπεριλάβουν και άλλες φυλές σκύλων, καθώς και οι δύο που χρησιμοποιούνται στη μελέτη αυτή είναι εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Παραμένει να δούμε αν άλλα, λιγότερο υπάκουα σκυλιά, ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το αν οι ιδιοκτήτες τους είχαν μια αγχωτική ημέρα.

Πηγές: Ifl Science και Daily Mail / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.