ΕΡΕΥΝΑ

Οι μέλισσες ξέρουν μαθηματικά!

Καταλαβαίνουν τα σύμβολα, τα οποία συνδέονται με το μέτρημα.

Εικόνα RMIT University

Ένα νέο πείραμα στο οποίο οι μέλισσες δοκιμάστηκαν για τη συσχέτιση των συμβόλων με τους αριθμούς, υποδηλώνει ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους με τρόπους, οι οποίοι δεν θεωρούνταν μέχρι σήμερα, πιθανοί.

Πρόκειται για αυστραλο-γαλλική συνεργασία, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει διδάξει τις μέλισσες να ταιριάζουν συγκεκριμένα μαθηματικά σύμβολα με τις ποσότητες.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society B, δείχνει ότι οι μέλισσες είναι ικανές να συνδέουν τα σύμβολα με τους αριθμούς.

«Πιστεύεται συχνά ότι τα μαθηματικά είναι μια μοναδική ανθρώπινη ικανότητα, και ίσως πολύ πρόσφατη, η οποία εξαρτάται από την εφεύρεση της καταμέτρησης λέξεων και αριθμητικών συμβόλων», δήλωσε ο Μπράιαν Μπάτεργουορθ (Brian Butterworth), καθηγητής στο Ινστιτούτο Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

«Ωστόσο, αυτή η μελέτη αποτελεί ακόμα μια απόδειξη ότι άλλα πλάσματα, χωρίς γλώσσα και ίσως χωρίς σύμβολα, έχουν επίσης αριθμητική ικανότητα, αν και φυσικά δεν είναι στο ίδιο επίπεδο ή έκταση».

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο RMIT, το Πανεπιστήμιο της Τουλούζ και άλλα ιδρύματα έχουν κάνει παρόμοια πειράματα, δείχνοντας προφανώς ότι οι μέλισσες μπορούν να κάνουν βασικά μαθηματικά και να κατανοήσουν την έννοια του μηδενός, αν και κάποιοι δεν είναι πεπεισμένοι πλήρως.

Ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις, αυτά τα πειράματα έδειξαν ότι συμβαίνουν πολύ περισσότερα μέσα στους μικροσκοπικούς εγκεφάλους των μελισσών, από ό,τι συνήθως εκτιμάται.

Με τη νέα μελέτη, οι ερευνητές προσφέρουν στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι οι μέλισσες μπορούν να συσχετίσουν τα σύμβολα με μια αριθμητική μέτρηση. Αυτό δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ πριν και αυτή η μελέτη σηματοδοτεί για πρώτη φορά την επικοινωνία ανθρώπων με έντομα μέσα από μια γλώσσα συμβόλων.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη δείξει ότι ζώα όπως οι χιμπαντζήδες, οι πίθηκοι, τα περιστέρια και οι παπαγάλοι μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν σύμβολα, τα οποία αντιπροσωπεύουν αριθμούς. Η ικανότητα αυτή, ωστόσο, δεν είχε αποδειχθεί στα έντομα.

Εικόνα RMIT University :Δοχεία πειράματος

Όπως είχε πει και ο βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ επιστήμονας Καρλ βον Φρις (Karl von Frisch), οι μέλισσες είναι σε θέση να επικοινωνούν με μέλη του δικού τους είδους μέσω μιας «χορευτικής γλώσσας».

Αυτό που δεν γνώριζαν οι ερευνητές ήταν κατά πόσον είναι δυνατή η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και εντόμων, δεδομένου ότι οι μέλισσες έχουν λιγότερους από ένα εκατομμύριο νευρώνες στον εγκέφαλό τους, σε σύγκριση με τα 86 δισεκατομμύρια νευρώνες, οι οποίοι βρίσκονται στα ανθρώπινα κεφάλια.

«Τα μαθηματικά θεωρούνται ως μια καθολική γλώσσα μεταξύ των ανθρώπων και θέλαμε να μάθουμε αν οι μέλισσες θα μπορούσαν να κατανοήσουν τα βασικά δομικά στοιχεία αυτής της γλώσσας που έχουμε αναπτύξει», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του RMIT, Άντριαν Ντάιερ (Adrian Dyer), συν-συγγραφέας της νέας μελέτης.

«Η προηγούμενη έρευνα μας για τις μέλισσες έχει διερευνήσει κυρίως πώς μπορούν να επεξεργαστούν σχέσεις, όπως η έννοια του μηδενός, αλλά αυτό το νέο έργο διερευνά πώς οι μέλισσες μπορούν να χρησιμοποιούν συμβολικές αναπαραστάσεις για αριθμητικότητα».

Η πειραματική ρύθμιση που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, ήταν στην πραγματικότητα αρκετά απλή.

Μια ομάδα μελισσών εκπαιδεύτηκε για να ταιριάζει ένα σύμβολο με ένα συγκεκριμένο αριθμό στοιχείων, ενώ μια δεύτερη ομάδα εκπαιδεύτηκε να κάνει το αντίθετο, ταιριάζοντας έναν συγκεκριμένο αριθμό στοιχείων σε ένα σύμβολο.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι μέλισσες χωρίστηκαν σε ομάδες είτε με το σύμβολο, είτε με τον αριθμό των στοιχείων πριν εισέλθουν σε ένα λαβύρινθο σχήματος Υ.

Μόλις μπήκαν στον «θάλαμο απόφασης», οι μέλισσες βρέθηκαν μπροστά σε δύο νέες πινακίδες, κάθε μία από τις οποίες οδηγούσε σε ένα νέο δωμάτιο.

Τα έντομα έπρεπε να επιλέξουν το σημείο, και συνεπώς το δωμάτιο, που συνδέεται με την εξωτερική σήμανση. Η σωστή επιλογή – η σωστή αντιστοίχιση του συμβόλου με τον αριθμό των στοιχείων ή το αντίστροφο – οδήγησε τις μέλισσες να εισέλθουν σε ένα δωμάτιο με μια γλυκιά ανταμοιβή.

Για παράδειγμα, αν μια μέλισσα έβλεπε το σύμβολο για τον τρίτο αριθμό έξω από τον λαβύρινθο, η μέλισσα έπρεπε να εντοπίσει τον χώρο που αντιστοιχούσε σε τρία αντικείμενα, όπως τρία αστέρια.

Μετά από περίπου 50 δοκιμές, οι μέλισσες και από τις δύο ομάδες πέτυχαν ποσοστά επιτυχίας μεταξύ 80 και 90%.

Εικόνα RMIT University

«Αυτό υποδηλώνει ότι η επεξεργασία αριθμών και η κατανόηση των συμβόλων συμβαίνουν σε διαφορετικές περιοχές στους εγκεφάλους των μελισσών, παρόμοια με τον τρόπο που γίνεται ξεχωριστή επεξεργασία στον ανθρώπινο εγκέφαλο», δήλωσε η Σκάρλετ Χάουαρντ (Scarlett Howard), επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζ.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι μέλισσες δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα ζώα που έχουν μάθει τα σύμβολα ως αριθμούς και εκτελούν πολύπλοκα καθήκοντα».

Ωστόσο, η Howard δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «έχουν επιπτώσεις σε ό, τι γνωρίζουμε για τη μάθηση, την αναστροφή των καθηκόντων και πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί συνδέσεις και συσχετισμούς μεταξύ εννοιών».

Ο Dyer δήλωσε ότι η μελέτη καταδεικνύει πώς σχετικά μικροί εγκέφαλοι μπορούν να μάθουν συμβολικές αναπαραστάσεις.

Όσον αφορά τους περιορισμούς, είπε ότι οι μέλισσες εξέτασαν μόνο δύο επιλογές δωματίων. Ίσως είχαν καταφέρει να κάνουν περισσότερα, «αλλά ήταν σημαντικό να γνωστοποιήσουμε αυτή την ανακάλυψη στην αντίληψή μας για να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους ερευνητές να αρχίσουν να διερευνούν την επεξεργασία των αριθμών από τις μέλισσες».

Πηγή: Gizmodo / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.