ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η πειραματική πόλη του «μέλλοντος»

Έγινε χίπικη κοινότητα!

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Πάολο Σολέρι (Paolo Soleri) στη δεκαετία του 1960, είχε ένα όραμα για τη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης χωρίς αυτοκίνητα, δρόμους ή κλιματισμό, στην καυτή έρημο της Αριζόνας.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη φιλοξενία περίπου 5.000 κατοίκων. Σήμερα, η πόλη μοιάζει με μια κοινότητα χίπις και έχει μόνο μερικές δεκάδες κατοίκους.

Για σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια μη κυβερνητική οργάνωση που ονομάζεται Cosanti Foundation, κατέχει τη γη και εργάζεται για να χτίσει την πόλη που υποτίθεται ότι θα ενέπνεε ένα νέο μοντέλο αστικού σχεδιασμού. Σήμερα, έχει κατασκευαστεί μόνο το 5% του συνολικού έργου.

Η πόλη ονομάστηκε Αρκοσάντι (Arcosanti) και προοριζόταν για ένα προηγμένο αστικό εργαστήριο, όπου οι καθημερινές δραστηριότητες θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται από τους φυσικούς πόρους της Γης.

Ο Soleri είχε χαρακτηρίσει το όραμά του «αστική ανάφλεξη» – αναφερόμενος σε σχεδιασμό που θα άλλαζε τον τρόπο ζωής. Θα εξάλειφε τα αυτοκίνητα και τους δρόμους.

Αντί των λαμπτήρων, τα δωμάτια φωτίζονταν από τις ακτίνες του ήλιου και αντί για τον κλιματισμό, η βλάστηση παρείχε φυσική σκιά.

Όμως, καθώς η κατασκευή του Acrosanti εξασθένησε, άλλες πόλεις και σχεδιαστές έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τις ιδέες του Soleri, με σύγχρονα φουτουριστικά έργα.

Πάντως, το Arcosanti συνεισέφερε στην τέχνη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ενέπνευσε τον πλανήτη Tatooine στην πρώτη ταινία Star Wars του 1977.

Ωστόσο, οι ιδέες του Soleri δεν είναι ξεπερασμένες. Ο αρχιτέκτονας ήταν ένας πρώτος υποστηρικτής της τοπικής προμήθειας τροφίμων, της ηλιακής ενέργειας και των πεζοδρομημένων γειτονιών – έννοιες που θεωρούνται σήμερα παράμετροι αστικού σχεδιασμού.

Με ένα όραμα χωρίς αποκλεισμούς και με τη σωστή χρηματοδότηση, αυτές οι έννοιες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως η αλλαγή του κλίματος και ο υπερπληθυσμός.

Η γη για το Arcosanti αγοράστηκε με δάνειο, αλλά η εργασία ήταν εθελοντική. Ο Soleri είχε συγκεντρώσει μια σειρά από φοιτητές, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους, σκηνοθέτες και άλλους που προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν να κάνει πραγματικότητα το όραμά του, ενώ και ο ίδιος έζησε εκεί και συχνά δούλευε δίπλα τους.

Αλλά πολλές από τις έννοιες του αρχιτέκτονα αποδείχτηκαν ακριβές και δύσκολο να χρηματοδοτηθούν, με συνέπεια η κατασκευή τη πόλης να καθυστερήσει. Με την πάροδο του χρόνου, άρχισαν να μειώνεται και το αρχικό προσωπικό εργασίας και έμειναν μόνο εκείνοι που ήθελαν να ζήσουν μια ευχάριστη, «χίπο-ονειρική ζωή».

Επί 25 χρόνια, μέχρι το 2013 που πέθανε ο Soleri, μόνο ένα νέο κτίριο είχε ολοκληρωθεί στο Arcosanti.

Οι περισσότεροι από τους 80 κατοίκους του Arcosanti – αυτοαποκαλούνται «Arconauts» – κερδίζουν ελάχιστο μισθό από το Ίδρυμα Cosanti, το οποίο κρατά την πόλη σε λειτουργία.

Οι κάτοικοι υποχρεούνται σε 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα σε θέματα όπως η συντήρηση, η κατασκευή ή η διοίκηση. Κάποιοι χειρίζονται το αρχείο, όπου αποκαθιστούν και καταγράφουν τα παλιά σχέδια και μοντέλα του Soleri, ενώ άλλοι εργάζονται στην καφετέρια της πόλης ή στη γκαλερί.

Ακόμα, κάποιοι άλλοι εργάζονται για την Cosanti Originals Inc., η οποία εκμεταλλεύεται το χυτήριο που έχει δημιουργηθεί και κατασκευάζει χάλκινες καμπάνες, από τις πωλήσεις των οποίων χρηματοδοτείται η πόλη.

Σε αντάλλαγμα ενός εβδομαδιαίου μισθού 75 δολαρίων, οι κάτοικοι έχουν έκπτωση σε τρόφιμα και απεριόριστη πρόσβαση σε κατοικίες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και εγκαταστάσεις, όπως στην πισίνα και τη μουσική βιβλιοθήκη.

Οι κάτοικοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες φιλοσοφικές συζητήσεις, σε πάρτι και σεμινάρια και υιοθετούν αδέσποτα, καθώς επιτρέπεται ο καθένας να έχει 12 γάτες και 8 σκυλιά.

Κάθε χρόνο γίνεται και  φεστιβάλ, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της φήμης της πόλης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το 2014 και η πόλη τιμάται ως ένα «δημιουργικό καταφύγιο» τριών ημερών που περιλαμβάνει γιόγκα, εγκαταστάσεις τέχνης και μια εμφανίσεις από διάφορους μουσικούς.

Πηγή: Business Insider / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.