ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μεγαλύτερο υποβρύχιο ηφαίστειο

Ευθύνεται για ένα βουητό, που ακουγόταν σε ολόκληρη τη Γη!

Photo Credit Spotmydive

Ένα παράξενο σεισμικό γεγονός που συνέβη στις ακτές της Αφρικής, οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη του μεγαλύτερου υποβρύχιο ηφαιστείου που εντοπίσθηκε ποτέ στον πλανήτη.

Η ύπαρξή του μπορεί να εξηγήσει ένα παράξενο συνεχές σεισμικό συμβάν, το οποίο εντοπίστηκε το 2018 λίγο έξω από το νησί Μαγιότ (Mayotte), που βρίσκεται μεταξύ της Μαδαγασκάρης και της Μοζαμβίκης στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι ερευνητές περιέγραψαν τότε το φαινόμενο ως «σεισμικό βουητό» που περιβάλλει τον πλανήτη, αλλά κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι το πυροδότησε.

Τώρα, οι επιστήμονες έχουν μια ιδέα από τι προήλθε: αυτό το περίεργο «σεισμικό βουητό» ήταν πιθανό η «ανακοίνωση» της γέννησης ενός νέου υποβρύχιου ηφαιστείου.

Το υποβρύχιο ηφαίστειο είναι τεράστιο, ανεβαίνει σχεδόν 800 μέτρα από τον βυθό του ωκεανού. Έχει μήκος 5 χιλιομέτρων και τοποθετείται περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από την ανατολική ακτή του Mayotte.

Ένα πρόσθετο στοιχείο είναι ότι το ηφαίστειο αυτό δημιουργήθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μόλις σε έξι μήνες!

Photo Credit MAYOBS team (CNRS/IPGP-Université de Paris/Ifremer/BRGM)

«Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε η Νάταλι Φουγιέ (Nathalie Feuillet), επικεφαλής ερευνητικής ομάδας από το Ινστιτούτο Γεωφυσικής στο Παρίσι (IPGP).

Εκτός από το περίεργο «σεισμικό βουητό», υπήρχαν και άλλες ενδείξεις ότι συνέβαινε κάτι μεγάλο. Οι κάτοικοι του γαλλικού νησιού Mayotte ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν το 2018 περισσότερους από 1.800 μικρούς σεισμούς, οι οποίοι γίνονταν σχεδόν καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού μεγέθους 5.8 το Μάιο του 2018, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος που σημειώθηκε ποτέ στην περιοχή.

Η εύρεση του νεογέννητου ηφαιστείου πραγματοποιήθηκε με τεράστιες προσπάθειες διαφόρων επιστημονικών φορέων. Μέρος αυτής της έρευνας περιελάμβανε την τοποθέτηση έξι σεισμογράφων στον βυθό των ωκεανών, κοντά στη σεισμική δραστηριότητα.

Αυτά τα όργανα αποκάλυψαν ένα σφιχτό σύμπλεγμα σεισμών βαθιά στη γήινη φλούδα, το οποίο πιθανότατα προέρχεται από ένα θάλαμο μάγματος που αναβλύζει λάβα στον βυθό της θάλασσας.

Αυτός ο θάλαμος μάγματος μπορεί, επίσης, να συρρικνώνεται καθώς το Mayotte έχει βυθιστεί περίπου στα 13 εκατοστά και έχει μετακινηθεί 2,5 εκατοστά προς την ανατολή, κατά το τελευταίο έτος.

Επιπλέον, το σόναρ αποκάλυψε 5 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος, καθώς και νερό πλούσιο σε φυσαλίδες το οποίο ρέει από το ηφαίστειο.

Τα δείγματα των πετρωμάτων που συλλέχθηκαν από τον χώρο, μπορεί να αποκαλύψουν το βάθος της πηγής του μάγματος, καθώς και τον αν υπάρχει κίνδυνος τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.