ΕΡΕΥΝΑ

Τα διαμάντια προέρχονται από τη θάλασσα!

Εντυπωσιακή διαπίστωση ερευνητών.

Ίχνη αλατιού παγιδευμένα μέσα σε πολλά διαμάντια δείχνουν ότι οι πολύτιμοι λίθοι πέτρες σχηματίσθηκαν σε αρχαίους βυθούς θαλασσών, οι οποίοι έχουν ταφεί βαθιά κάτω από το φλοιό της Γης!

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας, η οποία διεξήχθη από τους γεωεπιστήμονες του Πανεπιστημίου Μακουάρι (Macquarie), στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances,.

Σε πειράματα, στα οποία αναπαρήγαγαν ακραίες πιέσεις και θερμοκρασίες που επικρατούν 200 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, οι ερευνητές Μίκαελ Φέρστερ (Michael Förster), Στίβεν Φόλεϊ (Stephen Foley), Ολιβιέ Αλάρντ (Olivier Alard) και οι συνεργάτες τους, απέδειξαν ότι το θαλάσσιο νερό και τα ιζήματα του βυθού, παράγουν την ισορροπία των αλάτων η οποία βρίσκεται στα διαμάντια.

«Υπήρχε μια θεωρία ότι τα άλατα τα οποία παγιδεύτηκαν μέσα στα διαμάντια, προήλθαν από  θαλασσινό νερό, αλλά δεν μπορούσε να αποδειχτεί», λέει ο βασικός συγγραφέας Michael Förster. «Η έρευνά μας έδειξε ότι προήλθαν πράγματι από θαλάσσια ιζήματα».

Τα διαμάντια είναι κρύσταλλοι άνθρακα, οι οποίοι σχηματίζονται κάτω από το φλοιό της Γης σε πολύ παλιά μέρη του μανδύα. Έρχονται στην επιφάνεια με ηφαιστειακές εκρήξεις μέσα σε ένα ειδικό τύπο μάγματος, ο οποίος ονομάζεται Κιμπερλίτης (kimberlite).

Για να συμβεί αυτή η διαδικασία, μια μεγάλη πλάκα θαλάσσιου βυθού έπρεπε να γλιστρήσει σε βάθος πάνω από 200 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια αρκετά γρήγορα, με μια διαδικασία γνωστή ως υποδιέγερση στην οποία το ένα τεκτονικό έλασμα ολισθαίνει κάτω από το άλλο.

Η ταχεία κάθοδος απαιτείται, επειδή το ίζημα πρέπει να συμπιεστεί σε περισσότερα από τέσσερα gigapascals (40.000 φορές την ατμοσφαιρική πίεση) προτού αρχίσει να λιώνει σε θερμοκρασίες πάνω από 800 ° Κελσίου, οι οποίες επικρατούν στον αρχαίο μανδύα του πλανήτη.

Για να δοκιμάσουν τη θεωρία τους, τα μέλη της ομάδας των ερευνητών πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων υψηλής πίεσης και  θερμοκρασίας.

Τοποθετούσαν δείγματα θαλάσσιων ιζημάτων σε ένα δοχείο με ένα βράχο που ονομάζεται περιδοτίτης, ο οποίος είναι το πιο κοινό είδος που βρίσκεται στο τμήμα του μανδύα, όπου σχηματίζονται τα διαμάντια.

Στη συνέχεια, ανέπτυξαν πιέσεις και θερμότητα. Σε πιέσεις μεταξύ τεσσάρων και έξι gigapascals και θερμοκρασίες μεταξύ 800 ° Κελσίου και 1100 ° Κελσίου, που αντιστοιχούν σε βάθη μεταξύ 120 και 180 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια, βρήκαν άλατα τα οποία σχηματίστηκαν με ισορροπία νατρίου και καλίου.

Κάτι που ταιριάζει πολύ με τα μικρά ίχνη αλάτων τα οποία βρίσκονται μέσα στα διαμάντια.

Πηγή: Science Daily / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.