ΕΡΕΥΝΑ

Το φεγγάρι αναβοσβήνει!

Οι επιστήμονες ψάχνουν το γιατί!

Photo Credit Julius-Maximilians-Universität Würzburg

Τη δεκαετία του 1960 οι αστρονόμοι Μπάρμπαρα Μίντλχαρτς (Barbara Middlehurst) και Πάτρικ Μουρ (Patrick Moore) επανεξέτασαν την επιστημονική βιβλιογραφία και βρήκαν περίπου 400 αναφορές περί περίεργων γεγονότων στο φεγγάρι.

Ένα από αυτά ήταν τα «φλας» της σελήνης, δηλαδή ξαφνικά γίνονται φωτεινότερες ή πιο σκούρες, μικρές περιοχές της επιφάνειας της, χωρίς προφανείς εξηγήσεις.

Η έρευνα των επιστημόνων για τις αναλαμπές και την εξασθένισή τους, που ονόμασαν «φαινομενικά σεληνιακά φαινόμενα», δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science στις 27 Ιανουαρίου 1967.

«Το εκπεμπόμενο φως συνήθως περιγράφεται ως κοκκινωπό ή ροζέ, μερικές φορές με «αφρώδη εμφάνιση», γράφει ο αστρονόμος AA Mills, για το ίδιο θέμα, στο περιοδικό Nature τον Μάρτιο του 1970.

«Ο χρωματισμός μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων ή περισσότερο, στην επιφάνεια του σεληνιακού χώρου, με μέση διάρκεια ενός συμβάντος περίπου 20 λεπτά, αλλά ίσως και λίγες ώρες».

Ο Mills σημείωσε, ότι τα γεγονότα αυτά, μετά την εξέλιξη τους, δεν αφήνουν εμφανή σημάδια στην επιφάνεια του σεληνιακού τοπίου.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν μερικές φορές να εντοπίζουν τα «φλας» με τη βοήθεια ενός αξιοπρεπούς τηλεσκοπίου, αν και η προσπάθεια εντοπισμού τους μπορεί να περιλαμβάνει ώρες ή ημέρες αναμονής.

Οι επιστήμονες επιστρέφουν στο θέμα περιοδικά μετά από πέντε δεκαετίες, χωρίς όμως να καταλήγουν σε οριστικές εξηγήσεις.

Photo Credit Hakan Kayal

Αυτά τα γεγονότα είναι γνωστό ότι συμβαίνουν μερικές φορές την εβδομάδα. Το 2019 μια νέα ομάδα αστρονόμων επέστρεψε στην αναζήτηση απαντήσεων με ένα παρατηρητήριο ειδικά σχεδιασμένο για αυτόν τον λόγο.

Το νέο όργανο παρατηρεί τη Σελήνη συνεχώς, χρησιμοποιώντας δύο κάμερες οι οποίες βρίσκονται 160 χιλιόμετρα βόρεια της Σεβίλλης στην Ισπανία, τοποθετημένες μέσα σε ειδικά κουβούκλια.

Όταν οι δύο κάμερες εντοπίζουν ένα «φλας» καταγράφουν λεπτομερείς φωτογραφίες και βίντεο των γεγονότων και στέλνουν ένα e-mail στο Julius Maximilians Universität Würzburg (JMU) στη Βαυαρία της Γερμανίας, φορέα που διευθύνει τα τηλεσκόπια.

Η κατασκευή του πρατηρίου βρίσκεται σε εξέλιξη, με συνεχιζόμενες βελτιώσεις στο λογισμικό του από τότε που λειτούργησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019. Ακόμα, όμως, οι ερευνητές έχουν μόνο εκτιμήσεις για το τι θα ανακαλύψει το τηλεσκόπιο.

«Όταν η επιφάνεια μετακινείται, τα αέρια που αντανακλούν το φως του ήλιου θα μπορούσαν να διαφύγουν από το εσωτερικό του φεγγαριού», δήλωσε ο Χακάν Καγιάλ (Hakan Kayal), ερευνητής στο JMU και επικεφαλής της έρευνας, προσπαθώντας να δώσει μια ερμηνεία.

«Αυτό θα εξηγούσε τα φωτεινά φαινόμενα, μερικά από τα οποία διαρκούν κάποιες ώρες».

Ο Kayal είπε ότι, δεδομένου του σημερινού σχεδίου για τη δημιουργία βάσης στο φεγγάρι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει εκεί, έτσι οι λαοί που θα ζουν στη βάση να μπορούν να προετοιμαστούν για το περιβάλλον τους.

Αλλά ακόμα κι αν αυτή η βάση δεν γίνει ποτέ, θα ήταν ωραίο να γνωρίζουμε γιατί το φεγγάρι συνεχίζει να αναβοσβήνει.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.