ΒΙΝΤΕΟ

Η παλαιότερη ταινία ηλιακής έκλειψης!

Γυρίστηκε το 1900.

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο διάσημος μάγος, αστρονόμος και σκηνοθέτης Νέβιλ Μάσκελιν (Nevil Maskelyne) χρησιμοποίησε έναν ειδικό προσαρμογέα για να κινηματογραφήσει το αστρονομικό γεγονός στη Βόρεια Καρολίνα, γράφοντας ιστορία.

Τώρα, η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία έχει ανακαλύψει εκ νέου αυτήν την παλαιότερη καταγραφή ηλιακής έκλειψης, αποκαθιστώντας την ταινία 120 ετών και τη δημοσιοποιήση της online για πρώτη φορά.

Παραδόξως, η έκλειψη δεν καταγράφηκε από έναν επαγγελματία αστρονόμο, αλλά από τον διάσημο μάγο της εποχής, ο οποίος μαζί με έναν συνεργάτη παρουσίασαν την ταινία στο «Egyptian Hall», το παλαιότερο «μαγικό θέατρο» του Λονδίνου.

Ο Maskelyne ήταν ένας πρώιμος κινηματογραφιστής και ερασιτέχνης αστρονόμος. Στην πραγματικότητα, η μαγεία και η αστρονομία έτρεχαν στο αίμα του.

Ο πατέρας του ήταν ο John Nevil Maskelyne, επίσης μάγος και πρωτοπόρος του κινηματογράφου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν απόγονος του πέμπτου Βρετανού Βασιλικού Αστρονόμου, ο οποίος ονομαζόταν επίσης Nevil Maskelyne.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η αναδυόμενη τεχνολογία του κινηματογράφου ή «ζωντανές εικόνες» έγινε δημοφιλές αξιοθέατο στα «μαγικά» θέατρα.

Πατέρας και ο γιος σχεδίασαν τη δική τους εκδοχή ενός πρώιμου προβολέα ταινιών, ώστε να μειώσουν το τρεμόπαιγμα που μάστιζε τότε άλλα μηχανήματα.

Ο Maskelyne ήταν επίσης πρώτος πρωτοπόρος της ταινίας αργής κίνησης, σε σημείο που το Βρετανικό Γραφείο Πολέμου ζήτησε τη βοήθειά του, για να αναλύσει τις οβίδες του πυροβολικού την ώρα που εκτοξεύονταν.

Η εμμονή του Nevil Maskelyne με τις ταινίες τελικά συνδυάστηκε με τον ενθουσιασμό του για την αστρονομία, ένα πάθος το οποίο τον οδήγησε να γίνει μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Ο Maskelyne ήταν πρόθυμος να δείξει ότι οι νέες τεχνολογίες, όπως οι κινηματογραφικές ταινίες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην επιστημονική έρευνα.

Αποφάσισε να κινηματογραφήσει μια πλήρη ηλιακή έκλειψη, σχεδιάζοντας έναν ειδικό τηλεσκοπικό προσαρμογέα ως κινηματογραφική κάμερα.

Το 1898 ταξίδεψε στην Ινδία και κατάφερε να γυρίσει μια πλήρη έκλειψη εκεί. Ωστόσο, το κουτί με την ταινία κλάπηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και δεν βρέθηκε ποτέ.

Το 1900, όμως, ταξίδεψε στη Βόρεια Καρολίνα, χρηματοδοτούμενος από τη Βρετανική Αστρονομική Ένωση, για να απαθανατίσει την έκλειψη της 28ης Μαΐου. Ολοκλήρωσε με επιτυχία την παρατήρησή του και πήρε την ταινία στο σπίτι του με ασφάλεια.

Ο Maskelyne πιθανότατα έδειξε το πλάνο στη διάρκεια των παραστάσεων του και ένα κομμάτι της ταινίας, διάρκειας ενός λεπτού, κατέληξε στα αρχεία της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, η οποία είχε αρχίσει να συλλέγει εικόνες αστροφωτογραφίας από τη δεκαετία του 1870.

«Ο Maskelyne αναζητούσε μια καινοτομία για να δείξει στο μαγικό θέατρο. Τι καλύτερο από το πιο εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο», λέει ο Μπράιονι Ντίξον (Bryony Dixon), επιμελητής ταινιών στο British Film Institute (BFI).

Η ταινία είναι η παλαιότερη γνωστή ταινία ενός αστρονομικού γεγονότος και η μόνη ταινία του Maskelyne που έχει επιζήσει.

Η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία συνεργάστηκε με την BFI για να αποκαταστήσει κάθε καρέ της ταινίας και την αποτύπωσε σε ανάλυση 4Κ, δημιουργώντας την ψηφιακή έκδοση που κυκλοφόρησε online.

«Η ταινία, όπως η μαγεία, συνδυάζει τόσο την τέχνη όσο και την επιστήμη. Αυτή είναι μια ιστορία για τη μαγεία, την τέχνη και την επιστήμη, καθώς είναι θολές οι γραμμές μεταξύ τους», λέει ο Dixon.

Βίντεο BFI

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΒΙΝΤΕΟ

Tagged as:

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.