ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Ζηλεύουν τα σκυλιά;

Τι διαπίστωσαν ερευνητές.

Ο Δαρβίνος πριν από 150 χρόνια είχε εκφράσει την άποψη του, λέγοντας ότι η ζήλια μπορεί να υπάρχει σε άλλα είδη εκτός από τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα σκυλιά.

Και όσοι έχετε τετράποδα, ίσως θα συμφωνήσετε μαζί του, όταν βλέπετε τον σκύλο σας να μπαίνει ανάμεσα σε σας και σε αυτόν που θεωρεί ότι κερδίζει την προσοχή σας, θέλοντας να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας.

Άλλο, όμως, η εκτίμηση και άλλο η μελέτη του φαινομένου, που έκαναν οι ερευνητές από το Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο.

Όπως διαπίστωσαν, τα σκυλιά εκδήλωσαν ζηλιάρικη συμπεριφορά, όταν οι ιδιοκτήτες τους έδειχναν αγάπη προς ένα ψεύτικο σκυλί που γάβγιζε. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να το σπάσουν!

«Η μελέτη μας δείχνει όχι μόνο ότι τα σκυλιά συμμετέχουν σε ό,τι φαίνεται να είναι ζηλιάρικη συμπεριφορά, αλλά και ότι προσπαθούν να διαλύσουν τη σχέση μεταξύ του ιδιοκτήτη και ενός διαφαινόμενου αντιπάλου», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας Κριστίν Χάρις (Christine Harris).

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε φυσικά για τις υποκειμενικές εμπειρίες των σκύλων, αλλά φαίνεται ότι είχαν κίνητρα να προστατεύσουν μια σημαντική κοινωνική σχέση».

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One, οι ερευνητές παρακολούθησαν βιντεοσκοπημένες αλληλεπιδράσεις 36 ιδιοκτητών και των σκύλων τους στα σπίτια τους.

Είχαν τους ιδιοκτήτες να κάνουν ότι αγνοούν τα σκυλιά τους, υπέρ ενός ρομποτικού, κινούμενου σκυλιού ή ενός φωτιζόμενου παιχνιδιού, τα οποία αντιμετώπιζαν σαν να ήταν αληθινά σκυλιά, χαϊδεύοντας τα και μιλώντας τους γλυκά.

Σε μια τρίτη φάση της μελέτης οι ιδιοκτήτες διάβαζαν με πολύ ενδιαφέρον ένα βιβλίο που έπαιζε μελωδίες.

Τα σκυλιά ήταν περίπου δύο φορές πιο πιθανό να αγγίξουν ή να σπρώξουν τους ιδιοκτήτες τους όταν αλληλεπιδρούσαν με το ψεύτικο σκυλί (78%), όπως και όταν μιλούσαν στο φωτεινό παιχνίδι (42%). Λίγοι σκύλοι (22%) λειτούργησαν έτσι στο βιβλίο.

Περίπου το ένα τρίτο των σκύλων προσπάθησε να μπει στη μέση μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ψεύτικου, ενώ περίπου το 25% έσπασε το «άλλο σκυλί».

Οι ερευνητές λένε ότι η επιθετική απάντηση υποδηλώνει ότι τα σκυλιά πιστεύουν ότι το ψεύτικο ζώο ήταν πραγματικό και ένας σοβαρός αντίπαλος για την αγάπη του ιδιοκτήτη τους.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν υποθέσει ότι η ζήλια είναι μια κοινωνική κατασκευή ανθρώπινων όντων ή ότι είναι ένα συναίσθημα ειδικά συνδεδεμένο με σεξουαλικές και ρομαντικές σχέσεις», δήλωσε η Χάρις.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ζώα εκτός από εμάς παρουσιάζουν έντονη δυσφορία όποτε ένας… αντίπαλος σφετερίζεται την προσοχή ενός αγαπημένου προσώπου».

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο σκύλος σας μπορεί να αντιδράσει με διάφορους τρόπους για να τραβήξει την προσοχή σας.

Μπορεί να είναι επιθετικός, από ελαφρύ δάγκωμα, μέχρι γκρίνια και γαβγίσματα. Μπορεί να σας πλησιάσει και να σας γλείψει ζητώντας αγκαλιές και χάιδεμα.

Επίσης,  ενδέχεται να κάνει διάφορα κόλπα για να τραβήξει την προσοχή σας, ακόμα και να φύγει από τον χώρο που βρίσκεστε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας!

Πηγή: Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.