ΖΩΗ

Μυστηριώδης τάφος πιο παλιός και από τις πυραμίδες!

Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι τον έφτιαξαν.

Photo Credit Tjp finn

Παλαιότερος από το Στόουνχεντζ και από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, ο τάφος Νιουγκρέιντζ (Newgrange), στην Ιρλανδία, περιβάλλεται από πολλά μυστήρια όπως κάθε μία από αυτές τις διάσημες κατασκευές.

Το τεράστιο ταφικό συγκρότημα χτίστηκε γύρω στο 3200 π.Χ., όμως η ύπαρξή του ανακαλύφθηκε από τους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής, το 1699, όταν ένας ντόπιος κτηματίας άρχισε να σκάβει τον χώρο, για να πάρει πέτρες.

Photo Credit John5199

Το Newgrange είναι ένα μεγάλο κυκλικό ανάχωμα με πέτρινο πέρασμα και θαλάμους στο εσωτερικό του. Στη βάση του υπάρχουν 97 πέτρινες λωρίδες, μερικές από τις οποίες είναι πλούσια διακοσμημένες. Μέσα στους θαλάμους βρέθηκαν αποτεφρωμένα οστά, καθώς και μενταγιόν με χάντρες.

Το Newgrange, το οποίο καταλαμβάνει έκταση ενός στρέμματος, κατασκευάστηκε με 200.000 τόνους βράχου, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη γύρω περιοχή, ενώ γρανίτες και χαλαζιακές πέτρες μεταφέρθηκαν από πιο απομακρυσμένα μέρη.

Photo Credit spudmurphy

Η πέτρα εισόδου και κάποιες από τις άλλες πέτρες θεωρούνται εξαιρετικά ολοκληρωμένα κομμάτια γλυπτικής, τα οποία θεωρούνται ως μερικά από τα καλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής νεολιθικής τέχνης.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές του Newgrange είναι ότι φαίνεται να είναι αστρονομικά προσανατολισμένη. Κάθε χρόνο, το πρωί του χειμερινού ηλιοστασίου, η συντομότερη ημέρα του έτους, το ηλιακό φως διεισδύει στο πέρασμα και φωτίζει το δάπεδο του θαλάμου.

Photo Credit Johnbod

Καθώς ο ήλιος ανεβαίνει ψηλότερα, η ακτίνα διευρύνεται μέσα στο θάλαμο έτσι ώστε ολόκληρο το δωμάτιο να φωτίζεται έντονα. Αυτός ο φυσικός φωτισμός διαρκεί 17 λεπτά, αρχίζοντας γύρω στις 9 το πρωί.

Η ακρίβεια του Newgrange ως συσκευή εντοπισμού του χρόνου είναι καταπληκτική, όταν κάποιος λαμβάνει υπόψη ότι χτίστηκε 500 χρόνια πριν από τις Μεγάλες Πυραμίδες.

Photo Credit Ron Cogswell

Το ερώτημα ποιος το έκτισε και γιατί, παραμένει αναπάντητο από τους αρχαιολόγους, καθώς τα όποια συμπεράσματα θα ήταν αυθαίρετα, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις για την κοινωνία εκείνης της εποχής και τη διαστρωμάτωσή της.

Πηγή: Vintage News / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.