ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η χώρα που κινδυνεύει να εξαφανιστεί!

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα «δόντια» της.

Ένα νησιωτικό κράτος αναμένεται να εξαφανιστεί τις επόμενες δεκαετίες λόγω της αύξησης της στάθμης των ωκεανών. Ήδη αντιμετωπίζει πλημμύρες, ξηρασίες και λεύκανση κοραλλιών, στοιχεία που αποτελούν επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στον πλανήτη.

Το Τουβαλού (Tuvalu) είναι κράτος του νότιου Ειρηνικού, το οποίο αποτελείται από μια συστάδα μικρών νησιών και κοραλλιογενείς ατόλες, συνολικού μήκους 26 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε μια έκταση 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας.

Το υψηλότερο σημείο της χώρας είναι μόλις πέντε μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην αλλαγή του κλίματος.

Η κυβέρνηση του Τουβαλού λέει ότι η στάθμη της θάλασσας κοντά στη χώρα αυξάνεται περίπου 5mm ετησίως από το 1993, επισημαίνοντας ότι η αύξηση αυτή είναι «μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο».

Η διάβρωση της γης είναι, επίσης, μια αναπόφευκτη συνέπεια. Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα της θάλασσας, οι καταιγίδες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο συχνές, με αποτέλεσμα το έδαφος να γίνεται όλο και πιο εύθραυστο και επιρρεπές στη διάβρωση.

Περίπου 11.000 άνθρωποι ζουν στο Τουβαλού, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία. Η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης ήταν να παραμείνει στο νησί και να σωθεί ό, τι μπορεί. Αλλά πολλοί νεότεροι κάτοικοι φεύγουν ήδη για άλλες χώρες.

Ο ΟΗΕ λέει ότι «πολλά είδη κοραλλιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο θερμικό στρες», κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του νερού κατά 1 βαθμό θα προκαλέσει το θάνατο των κοραλλιογενών υφάλων, μια διαδικασία γνωστή ως λεύκανση των κοραλλιών.

Το Τουβαλού βιώνει ήδη μια περιορισμένη λεύκανση των κοραλλιών και αυτό αναμένεται να αυξάνεται κάθε χρόνο. Με το θάνατο των κοραλλιών, η χώρα θα χάσει τα ιχθυαποθέματά της, μια βασική πηγή πρωτεΐνης για τις νησιωτικές κοινότητες.

Τμήματα του νησιού πλημμυρίζουν λόγω της παλίρροιας, την οποία προκαλούν τα πολύ υψηλά επίπεδα της στάθμης στον ωκεανό. Αυτή τη στιγμή του χρόνου τα κύματα κατακλύζουν την ακτογραμμή και το νερό βγαίνει επίσης από το έδαφος, το οποίο αποτελείται από πορώδη κοράλλια.

Αυτό το φυσικό φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σοβαρό για το Τουβαλού, το υψηλότερο σημείο του οποίου βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα της θάλασσας, η παλίρροια πλημμυρίζει τμήματα του νησιού, ένα πρόβλημα που είναι πιθανό να αυξηθεί, καθιστώντας μεγάλες περιοχές ακατοίκητες.

Στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Τουβαλού, η απειλή της ανερχόμενης στάθμης της θάλασσας δεν είναι πάντα εμφανής. Αλλά η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι το κράτος κινδυνεύει να βυθιστεί.

Πηγή: Guardian  / Photo Credit Sean Gallagher / Επιμέλεια  Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.