ΤΟΠΟΙ

Αυτό το κάστρο κατοικείται 800 χρόνια!

Οι οικογένειες που ζουν εκεί, δεν πληρώνουν ενοίκιο.

Photo Credit Wikipedia. org

Το μεσαιωνικό φρούριο Τζαϊσαλμέρ (Jaisalmer) δεσπόζει στο απομακρυσμένο δυτικό άκρο της ινδικής πολιτείας Ραζαστάν (Rajasthan), και περιβάλλεται από την έρημο Ταρ (Thar).

Το Jaisalmer είναι η αρχαιότερη οχυρωματική πόλη στην Ινδία και χτίστηκε στις αρχές του 1156. Ονομάζεται και «χρυσή πόλη», καθώς τα κτίρια, αλλά και τα τείχη του κάστρου, έχουν χτιστεί από κιτρινωπό ψαμμίτη.

Μαζί με άλλα πέντε μεγαλοπρεπή οχυρά στο Ραζαστάν, το φρούριο αυτό είναι μια προστατευόμενη περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Photo Credit Patanjali Somayaji

Η ακρόπολη φτιαγμένη από ψαμμίτη στέκεται φρουρός πάνω σε έναν τριγωνικό λόφο, με τρεις σειρές από τείχη να την περιβάλλουν, ενώ διαθέτει τέσσερις επιβλητικές πύλες και 99 πυργίσκους.

Ωστόσο, η ακρόπολη είναι κάτι περισσότερο από ένα σημαντικό ιστορικό και αρχιτεκτονικό ορόσημο, καθώς πάνω από 800 χρόνια μετά την κατασκευή της, περίπου 2.000 έως 4.000 απόγονοι των αρχαιότερων κατοίκων του κάστρου συνεχίζουν να ζουν μέσα στους οχυρωμένους τοίχους του.

Κανένας δεν πληρώνει ενοίκιο, καθώς οι πρόγονοί τους είχαν αποκτήσει το δικαίωμα δωρεάν κατοίκησης σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο βασίλειο.

Photo Credit Honzasoukup

Σήμερα, το Jaisalmer δεν αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο ως το τελευταίο κατοικημένο αρχαίο φρούριο στην Ινδία, αλλά χρησιμεύει ως ένα ζωντανό μνημείο, όπου η ζωή συνεχίζεται ανάμεσα στα στενά δρομάκια και τις πολυσύχναστες αυλές με τον ίδιο τρόπο όπως και στον 12ο αιώνα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στους ίδιους χώρους με τους προγόνους τους, επτά αιώνες και 23 γενιές μετά από αυτούς.

Οι πιο πολλοί γεννήθηκαν στο κάστρο και εξακολουθούν να εργάζονται εκεί, καθώς μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε καταστήματα, καφετέριες ή ξενώνες για τους τουρίστες.

Photo Credit Antoine Taveneaux

Το Jaisalmer ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από τον τοπικό ηγέτη Ραβάλ Τζαϊσάλ (Rawal Jaisal), ο οποίος έδωσε στην πόλη το όνομά του.

Μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα, το βασίλειο άνθησε ως σημαντική στάση στον λεγόμενο «δρόμο του μεταξιού», που συνέδεε την Ευρώπη με την Κίνα μέσω Ινδίας, Αφγανιστάν, Τουρκίας και Αιγύπτου.

Τα καραβάνια των εμπόρων από την Ανατολή, φορτωμένα με μεταξωτά, πολύτιμους λίθους και μπαχαρικά, σταματούσαν σε ένα από τα μικρά πανδοχεία του Jaisalmer για να περάσουν τη νύχτα τους.

Photo Credit Charukesi Ramadurai

Οι τοπικοί κυβερνήτες ευημερούσαν με τη διέλευση των ταξιδιωτών και οι πλούσιοι έμποροι της πόλης έχτισαν αρχοντικά, ναούς και πανδοχεία τόσο μέσα, όσο και έξω, από τα οχυρωματικά τείχη του Jaisalmer.

Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, οι μόνοι υπενθυμίσεις της σημασίας του «δρόμου του μεταξιού» είναι τα εγκαταλελειμμένα χωριά, οι πέτρινοι δείκτες και τα ερειπωμένα φρούρια, διάσπαρτα στο άγονο τοπίο της ερήμου.

Ωστόσο, η «χρυσή πόλη» εξακολουθεί να δελεάζει τουρίστες, οι οποίοι γεμίζουν τα πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια της.

Photo Credit Charukesi Ramadurai

Σήμερα, το φρούριο του Jaisalmer είναι γεμάτο από μικρές τσαγιερί και καφετέριες, ξενώνες και σπίτια, ενώ αφθονούν οι ναοί και οι μπουτίκ. Οι ντόπιοι, ιδιαίτερα εκείνοι που ζουν μέσα σε αυτό, έχουν σαν βασικό τους έσοδο τον τουρισμό.

Το φρούριο είναι πλέον προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και οι κάτοικοί του δεν επιτρέπεται να πωλούν την περιουσία τους σε έναν ξένο ή να αλλάζουν τις προσόψεις των κτιρίων τους.

Photo Credit Chrysostomus

Photo Credit Patanjali Somayaji


Photo Credit Valentina Pierantonio

Photo Credit Adrian Sulc

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.