ΕΡΕΥΝΑ

Νερό από την εποχή των παγετώνων!

Είναι αναλλοίωτο επί χιλιάδες χρόνια…

Πριν από 20.000 χρόνια ερχόταν το τέλος της Εποχής των Παγετώνων των 100.000 ετών και άρχισαν να λιώνουν τεράστια κομμάτια πάγου, τα οποία κάλυπταν μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής, της Βόρειας Ευρώπης και της Ασίας.

Οι επιστήμονες, σήμερα,ψάχνουν να βρουν στοιχεία για το παρελθόν από απολιθώματα κοραλλιών και ιζήματα στις θάλασσες. Στο πλαίσιο αυτό μια ομάδα ερευνητών βρήκε το αρχαίο νερό μέσα σε έναν βράχο στον Ινδικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νερό αυτό αντιπροσωπεύει το πρώτο άμεσο κατάλοιπο του ωκεανού, όπως εμφανίστηκε κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Οι επιστήμονες το βρήκαν ενώ έβγαζαν δείγματα ιζημάτων από τις υποβρύχιες κοιλότητες ασβεστόλιθου στο αρχιπέλαγος των Μαλδίβων, στη Νότια Ασία.

Όταν εξέτασαν τη σύνθεση αυτών των δειγμάτων νερού στο πλοίο τους, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι ήταν εξαιρετικά αλμυρό, πολύ πιο αλμυρό από τον σημερινό Ινδικό Ωκεανό.

Πραγματοποίησαν περισσότερες δοκιμές για να δουν τα συγκεκριμένα στοιχεία και τα ισότοπα τα οποία το αποτελούσαν και όλα τα αποτελέσματα έδειχναν προέλευση εκτός του σύγχρονου ωκεανού.

Photo Credit  Jean Lachat

Στην πραγματικότητα, τα πάντα για αυτά τα δείγματα νερού έδειξαν ότι προήλθαν από μια εποχή, όπου ο ωκεανός ήταν σημαντικά πιο αλμυρός, ψυχρότερος και πιο χλωριωμένος.

Ακριβώς όπως πιστεύεται ότι ήταν κατά τη διάρκεια της εποχής των τελευταίων παγετώνων, όταν τα φύλλα πάγου απορρόφησαν το νερό των ωκεανών, ρίχνοντας τα επίπεδα της θάλασσας εκατοντάδες μέτρα από αυτά που είναι σήμερα.

«Από όλες τις ενδείξεις, φαίνεται αρκετά σαφές ότι τώρα έχουμε ένα πραγματικό κομμάτι αυτού του ωκεανού 20.000 ετών», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Κλάρα Μπλάτλερ (Clara Blättler), επίκουρη καθηγήτρια γεωφυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Τα νέα δείγματα παρέχουν την πρώτη άμεση ματιά στο πώς οι ωκεανοί αντέδρασαν στις γεωφυσικές αλλαγές της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

Αυτή η κατανόηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένα κλιματικά μοντέλα, για να κατανοήσουμε τον δικό μας μεταβαλλόμενο κόσμο, δήλωσε η Blättler, καθώς «κάθε μοντέλο για το κλίμα πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια το παρελθόν».

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.