ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα πολύτιμα εκκλησιαστικά δάση

Σε αυτά στηρίζονται οι οάσεις πρασίνου της Αιθιοπίας.

Ένα διαφορετικό ρόλο παίζει στην αφρικανική χώρα η ορθόδοξη εκκλησία, καθώς η παράδοσή της η οποία θέλει τους ναούς μέσα σε δάση, αποτελεί σημαντική ελπίδα για την αναβίωση του πρασίνου.

Η Αιθιοπία έχει ελάχιστη δασική κάλυψη, αν και στις αρχές της δεκαετίας του 1900 πάνω από το 45% της χώρας καλυπτόταν από δασικές εκτάσεις.

Όμως, η ζήτηση για γεωργική γη, προκειμένου να επιβιώσει ο αυξανόμενος πληθυσμός της, είχε ως αποτέλεσμα το 90% αυτού του τεράστιου τροπικού δάσους να είχε εξαφανιστεί.

Ό,τι έχει απομείνει δεν είναι συνεχόμενο, όπως παλιά, αλλά διασκορπισμένο σε δεκάδες χιλιάδες μικρούς ελαιώνες, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στο κέντρο αυτών των πράσινων οάσεων βρίσκεται σχεδόν πάντα ένας ορθόδοξος ναός.

Οι εκκλησίες στην Αιθιοπία ήταν πάντα καλυμμένες από μικρά δάση, καθώς οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το δάσος προστατεύει την ιερότητα του χώρου. Ο θόλος από τα δέντρα, λένε, εμποδίζει τις προσευχές να χαθούν στον ουρανό.

Τα δάση είναι τόσο παλιά όσο και οι ίδιες οι εκκλησίες. Φυτεύτηκαν από τις τοπικές κοινότητες, ενώ παράλληλα χτίστηκαν και οι ναοί. Αυτό σημαίνει ότι η ηλικία ορισμένων οάσεων ξεπερνά τα 1.500 χρόνια.

Τα δάση προστατεύονται από τους θρησκευτικούς παράγοντες και τις κοινότητες γύρω τους, καθιστώντας τους ιερείς, τους μοναχούς, τις μοναχές και τους μαθητές τους, φύλακες των τελευταίων δασών της χώρας τους.

Ο ακριβής αριθμός των εκκλησιαστικών δασών δεν είναι γνωστός. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, υπάρχουν περίπου 35.000 ιεροί ελαιώνες στην περιοχή της λίμνης Τάνα και των βόρειων ορεινών περιοχών και περίπου 1.400 στη ζώνη Σάουθ Γκόνταρ (South Gondar).

Το μέγεθος τους κυμαίνεται από 5 στρέμματα έως πάνω από χίλια. Οι ιερείς είναι γενικά υπεύθυνοι για τη διατήρηση της εκκλησίας στο κέντρο της, αλλά οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τα δασικά οικοσυστήματα για καυσόξυλα, μέλι, γλυκό νερό και βόσκηση βοοειδών.

Οι Αιθίοπες απολαμβάνουν τα δάση, όμως αγνοούν ότι οι ενέργειές τους βλάπτουν το εύθραυστο οικοσύστημα. Οδηγούν τα βοοειδή στα δάση για να βόσκουν, τα οποία καταπατούν και τρώνε φυτά, ενώ φυτά από το δάσος τρώγονται ή χρησιμοποιούνται για να κάνουν βαφές.

Χωρίς εναλλακτικές λύσεις, μερικές φορές ακόμα και οι ίδιοι οι ιερείς χρησιμοποιούν το ξύλο για να επιδιορθώσουν την εκκλησία τους, να κάνουν κάρβουνο για εκκλησιαστικές δραστηριότητες και να χαράξουν ιερά σκεύη.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Αιθίοπας καθηγητής Δρ. Αλεμαγέχου Γουάσι (Dr. Alemayehu Wassie), και η Αμερικανίδα συνεργάτης του, Δρ. Μάργκαρετ Λόουμαν (Dr. Margaret Lowman), ενθάρρυναν τους ντόπιους να αγαπούν και να προστατεύουν αυτά τα δάση.

Οι Wassie και Lowman πρότειναν να χτιστούν χαμηλά πέτρινα τείχη γύρω από τα δάση για να απομακρυνθούν τα περιπλανώμενα ζώα. Η απλή λύση αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματική, ώστε μέσα σε λίγα χρόνια τα δάση έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα.

Εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα, πολλοί ιερείς άρχισαν να επεκτείνουν τους εξωτερικούς τοίχους προκειμένου να ωθήσουν τα δάση να αναπτυχθούν μακρύτερα.

Αλλά τα όνειρα του Wassie είναι μεγαλύτερα. Το επόμενο σχέδιό του είναι να συνδέσει, κάπως, μερικά από αυτά τα μακρινά πετρώματα των δασών και να ανοικοδομήσει το τεράστιο τροπικό δάσος που κάλυπτε κάποτε την επαρχία South Gondar.

Είναι ένα φιλόδοξο έργο, αλλά ο καθηγητής είναι αισιόδοξος.

Πηγή: Amusing Planet / Photo credit  Kieran Dodds / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.