ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον φόβο!

Και στη συνέχεια φοβούνται και… αυτοί!

Οι ιδιοκτήτες σκυλιών πιστεύουν ότι ο καλύτερος φίλος τους είναι σε αρμονία με τα συναισθήματά τους. Και δεν έχουν άδικο.

Μία επιστημονική μελέτη δείχνει ότι τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τη συναισθηματική σας κατάσταση και να υιοθετήσουν τα συναισθήματά σας ως δικά τους!

Η επιστήμη είχε ήδη δείξει ότι τα σκυλιά μπορούν να δουν και να ακούσουν τα σημάδια των ανθρώπινων συναισθημάτων, λέει ο Μπιάτζιο Ντ΄Ανιέλο (Biagio D’Aniello) του Πανεπιστημίου της Νάπολης «Federico II».

Αλλά κανείς δεν είχε μελετήσει αν τα σκυλιά θα μπορούσαν να πάρουν τα οσφρητικά στοιχεία από τους ανθρώπους.

«Ο ρόλος του οσφρητικού συστήματος έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό, ίσως επειδή το δικό μας είδος επικεντρώνεται περισσότερο στο οπτικό σύστημα», λέει ο D’Aniello. Ωστόσο, η αίσθηση της όσφρησης των σκύλων είναι πολύ ανώτερη από τη δική μας.

Ο D’Aniello και οι συνάδελφοί του εξέτασαν αν τα σκυλιά θα μπορούσαν να αντιληφθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα μόνο με τη μυρωδιά.

Έβαλαν εθελοντές να βλέπουν διάφορα βίντεο. Ορισμένα προκαλούσαν φόβο, άλλα ευτυχία ή ήταν συναισθηματικά ουδέτερα. Την ίδια ώρα οι ερευνητές συνέλεγαν δείγματα του ιδρώτα τους.

Στη συνέχεια παρουσίασαν αυτά τα δείγματα οσμής σε σκύλους και παρακολούθησαν τη συμπεριφορά που είχαν, καθώς και τους παλμούς της καρδιάς τους.

Όπως διαπιστώθηκε, οι σκύλοι οι οποίοι εκτέθηκαν σε μυρωδιές φόβου, έδειξαν περισσότερα σημάδια άγχους από εκείνους οι οποίοι εκτέθηκαν σε ευχάριστες ή ουδέτερες μυρωδιές.

Είχαν επίσης υψηλότερες καρδιακούς παλμούς, ενώ επιδίωξαν περισσότερα χάδια από τους ιδιοκτήτες τους, αποφεύγοντας κοινωνική επαφή με ξένους.

Η μελέτη του D’Aniello δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προκαλέσουν ακούσια τα συναισθήματα των σκυλιών τους, απελευθερώνοντας μυρωδιές.

Μια άλλη παλιότερα μελέτη λειτουργεί συμπληρωματικά δείχνοντας ότι τα σκυλιά μπορούν να ανταποδίδουν την εύνοιά μας, χρησιμοποιώντας τα εκφραστικά τους πρόσωπα.

Πηγή: New Scientist / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.