ΕΡΕΥΝΑ

Αυτά είναι τα ακάρεα που ζουν στο πρόσωπό μας

Βρίσκονται μέσα στους πόρους του δέρματος και βγαίνουν τη… νύχτα!

Ένας πληθυσμός από μικρά διαφανή αραχνοειδή πλάσματα ζει στο πρόσωπο κάθε ενήλικου ανθρώπου. Πρόκειται για ακάρεα, τα οποία έχουν οκτώ πόδια και μήκος 0,3 χιλιοστά!

Αυτά τα αόρατα όντα τρέφονται από τα έλαια του δέρματος και ζευγαρώνουν, όταν κοιμόμαστε. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι αβλαβή, αλλά αν συγκεντρωθούν σε μεγάλο αριθμό, μπορούν να προκαλέσουν ακμή ή δερματικά προβλήματα.

Είναι γνωστά στην ιατρική ως Demodex folliculorum ή ακάρεα προσώπου, και σχετίζονται με τα τσιμπούρια και, πιο μακρινά, με τις αράχνες.

Τα ακάρεα ζουν για περίπου δύο εβδομάδες. Ξοδεύουν τον μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους μέσα στους πόρους, αλλά όταν οι άνθρωποι κοιμούνται, βγαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος, για να ζευγαρώσουν και στη συνέχεια επιστρέφουν με τα αυγά τους.

Αυτά τα αυγά αναπτύσσονται σε προνύμφες. Ανάλογα με το φύλο τους, το θηλυκό μένει σε μια θέση, ενώ το αρσενικό αφήνει τον θύλακα μιας τρίχας ή κάποιον πόρο, σε αναζήτηση συντρόφου.

Εμφανίζονται ακόμα στα αυτιά, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες, ενώ θεωρούνται ύποπτα για διάφορες διαταραχές του δέρματος και των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της βλεφαρίτιδας.

Δεδομένου ότι ζουν μέσα στους πόρους, δεν μπορούμε να τα τρίψουμε και να τα εξαφανίσουμε με το πλύσιμο. Όπως λένε οι επιστήμονες, είναι ουσιαστικά αδύνατο να απαλλαγούμε από όλα τα ακάρεα του προσώπου μας.

Όταν πεθαίνει αυτό το πλάσμα, απελευθερώνει ένα βακτήριο, το οποίο προκαλεί φλεγμονή σε όσους έχουν ακμή, οδηγώντας στην πιο σοβαρή μορφή της πάθησης.

Κάνει τα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπο να διαστέλλονται, προκαλώντας ερυθρότητα και ανεξέλεγκτη έξαψη, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κόκκινα, οδυνηρά, γεμάτα με πύον σπυράκια.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να παραπονούνται για τσίμπλες στα μάτια και φαγούρα στα φρύδια, ιδιαίτερα όταν ξυπνούν.

Αλλά οι επώδυνες συνέπειες από τα ακάρεα είναι σπάνια, όπως λένε οι επιστήμονες και οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν ειρηνικά μαζί τους μέχρι τα γεράματα.

Βίντεο Deep Look

Πηγή: NPR / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.