ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Η γάτα που έσωσε ένα σιδηροδρομικό σταθμό

Έγινε τόσο διάσημη, που οι αρχές δεν μπορούσαν να τον κλείσουν…

Στην Ιαπωνία η γάτα θεωρείται σύμβολο καλής τύχης τόσο στα σπίτιαόσο και στις επιχειρήσεις. Και αυτό αποδείχτηκε στον σταθμό Ιντακίσο (Idakiso), σε μια ορεινή περιοχή, ο οποίος εξυπηρετείτο με μια σιδηροδρομική γραμμή, η οποία προοριζόταν για κλείσιμο λόγω χαμηλής προσέλευσης του κόσμου.

Όπως γράφει ο φωτορεπόρτερ Ρομπ Γκος (Rob Goss), όλα άλλαξαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν εμφανίστηκε μια χαριτωμένη ασπρόμαυρη γάτα, η Τάμα. Οι εργαζόμενοι έπαιζαν μαζί της και μάλιστα της έβαζαν και καπέλο, σαν το σταθμάρχη.

Με τον καιρό η Τάμα έγινε δημοφιλής, καθώς οι φωτογραφίες της κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και στον σταθμό υπήρχαν πορτρέτα της.

Έτσι, σιγά σιγά όλο και περισσότεροι επιβάτες περνούσαν από εκεί, για να συναντήσουν και να δουν από κοντά τη διάσημη γάτα, την οποία υιοθέτησαν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, καθώς έσωσε τη δουλειά τους.

Εκτιμάται ότι η αγάπη του κόσμου για την Τάμα προσέλκυσε 300.000 περισσότερους επιβάτες στη συγκεκριμένη γραμμή από το 2006 και μέχρι τον θάνατο της το 2015.

Παράλληλα, σύμφωνα με μια οικονομική ανάλυση, η παρουσία τους είχε σημαντικά οφέλη, καθώς απέφερε 1,1 δισ. γιεν (περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ) στην τοπική οικονομία.

Όταν η Τάμα πέθανε το 2015 σε ηλικία 16 ετών, την κηδεία της παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι και ο σταθμός Idakiso μετονομάστηκε σε σταθμό της Τάμα.

Νωρίτερα, το 2010 η σιδηροδρομική εταιρεία είχε προσλάβει τον βραβευμένο βιομηχανικό σχεδιαστή Eiji Mitooka, ο οποίος ανασχεδίασε πλήρως το εξωτερικό και το εσωτερικό των βαγονιών με θέμα τη γάτα.

Η μανία για την Τάμα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε στα 18α γενέθλια της Τάμα το 2017, είχε ακόμη και το δικό της αναμνηστικό στο Google Doodle.

Και τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό της, ο λογαριασμός της στο Twitter έχει περισσότερους από 80.000 οπαδούς και ο αριθμός εξακολουθεί να αυξάνεται.

Όπως γράφει ο Goss, την παράδοση της Τάμα συνεχίζουν δύο απόγονοι της, οι οποίοι «εργάζονται» από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Πηγή: BBC / Photo Credit Rob Goss / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.