ΜΟΥΣΕΙΑ

Πώς να εξερευνήσετε ένα ναυάγιο από τον καναπέ σας!

Και, μάλιστα, χωρίς να βραχείτε…

Για πολλούς ανθρώπους, η ιδέα μιας εξερεύνησης ναυαγίου είναι συναρπαστική, αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν και έχουν τις δυνατότητες, για να το ζήσουν.

Όμως, τα πράγματα αλλάζουν με την τεχνολογία και τώρα, το Γραφείο Διοίκησης Ενέργειας Ωκεανών (Bureau of Ocean Energy Management «BOEM»), το οποίο διαχειρίζεται ορισμένα ναυάγια, δημιούργησε το δικό του «Εικονικό Αρχαιολογικό Μουσείο».

Πρόκειται για της δυνατότητα μιας on line εξερεύνησης πέντε βυθισμένων σκαφών, ένα κοντά στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας και άλλα στον κόλπο του Μεξικού.

Το μουσείο περιλαμβάνει βίντεο, εικονικά τρισδιάστατα μοντέλα και ψηφιακούς χάρτες που επιτρέπουν στους χρήστες να «κολυμπήσουν» γύρω από τα πλοία, τα οποία βυθίστηκαν τον 19ο και τον 20ό αιώνα, στο Κόλπο του Μεξικού.

Τα ναυάγια ανακαλύφθηκαν αρχικά κατά την εξερεύνηση του βυθού για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Με τη χρήση τηλεχειριζόμενων οχημάτων, καθώς βρίσκονται πολύ βαθιά για να τα επισκεφτούν δύτες, οι επιστήμονες του BOEM κατάφεραν να επιθεωρήσουν τα πλοία με κάθε λεπτομέρεια και να δημιουργήσουν τα ψηφιακά μοντέλα.

Οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν τα καταστρώματα και τα κύτη των πλοίων, αλλά να δουν και το φορτίο που μετέφεραν. Κυρίως, είναι κεραμικά, κανάτες κρασιού, δέρματα ζώων, μουσκέτα, κανόνια και πολλά άλλα.

Το BOEM πιστεύει ότι το μουσείο εξυπηρετεί αρκετούς σκοπούς, οι οποίοι βοηθούν τους επιστήμονες που μελετούν τα ναυάγια ή την εξέλιξη των υποβρύχιων ενδιαιτημάτων.

«Το Μουσείο Εικονικής Αρχαιολογίας θα χρησιμεύσει ως ένα πολύτιμο πρόγραμμα διδασκαλίας τόσο στις σχολικές όσο και στις πανεπιστημιακές αίθουσες», δήλωσε ο διευθυντής του BOEM στον Κόλπο του Μεξικού.

Για όλα τα ναυάγια δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες. Ένα από αυτά ήταν ένα μικρό εμπορικό σκάφος, το οποίο βυθίστηκε στις ακτές της Καρολίνας.

Άλλα τρία – γνωστά ως ναυάγια του Μοντερέι – είναι πιο μυστηριώδη. Πιστεύεται ότι και τα τρία βυθίστηκαν ταυτόχρονα. Το πλοίο που είναι γνωστό ως Monterrey A ήταν εξοπλισμένο με ένα κανόνι, τα Β και Γ, έχουν το σχέδιο των εμπορικών πλοίων.

Ίσως ήταν συνοδεία ενός άλλου πλοίου, ή καταλήφθηκαν από πειρατές, προτού όλοι πέσουν θύματα καταιγίδας και βυθιστούν.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.