ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Τα σκυλιά χαμογελούν πραγματικά;

Τι λένε οι ειδικοί.

Πολλές φορές βλέπουμε τον σκύλο μας να έχει στο πρόσωπο του εκφράσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε χαμόγελο. Όμως, χαμογελά πραγματικά ή αυτό αισθανόμαστε εμείς;

Η απάντηση έχει τις ρίζες της σε ιστορία 30.000 ετών, όταν τα σκυλιά έγιναν κατοικίδια ζώα. Χάρη σε αυτό το ιστορικό, οι άνθρωποι και οι σκύλοι έχουν αναπτύξει έναν μοναδικό δεσμό.

«Η μελέτη των σκύλων είναι μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία να κοιτάξουμε την κοινωνική επικοινωνία μεταξύ των ειδών», δήλωσε η Άλεξ Μπέντζαμιν (Alex Benjamin), λέκτορας ψυχολογίας, η οποία μελετά τη γνώση των σκύλων στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας του ενισχύει επίσης την ιδέα ότι ο επικοινωνιακός δεσμός που μοιραζόμαστε με τα σκυλιά είναι μοναδικός. Για παράδειγμα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι σκύλοι «αγκαλιάζουν» το ανθρώπινο βλέμμα και χρησιμοποιούν επαφή με τα μάτια με τρόπο που κάνουν λίγα άλλα ζώα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biolog,  εξέτασε πώς οι λύκοι και οι σκύλοι θα ανταποκρίνονταν στο αδύνατο έργο να ανοίξουν ένα δοχείο, για να πάρουν ένα κομμάτι κρέας που γνώριζαν ότι ήταν μέσα σε αυτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ οι λύκοι απλώς θα έφευγαν μόλις ανακάλυπταν ότι δεν μπορούσαν να το ανοίξουν, ενώ τα σκυλιά θα έδιναν στον άνθρωπο ένα βλέμμα διαρκείας, υποδηλώνοντας ότι γνώριζαν πως θα μπορούσε να τους βοηθήσει να πάρουν το φαγητό.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, διαπίστωσε ότι τόσο τα σκυλιά όσο και οι άνθρωποι αισθάνονται αύξηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης – μιας ορμόνης που παίζει ρόλο στην κοινωνική σύνδεση – όταν κοιτιούνται.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον έχει το συμπέρασμα ότι τα σκυλιά που είχαν περισσότερη ωκυτοκίνη, αφιέρωναν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τους ανθρώπους.

«Το κοινό βλέμμα είναι ο βασικός μηχανισμός συνεργασίας» είπε η Benjamin. «Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν προκαλέσει αυτό το χαρακτηριστικό σε σκύλους κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης τους».

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η επαφή με τα μάτια είναι σημαντική για τα σκυλιά ως τρόπο να συλλέγουν σκόπιμα πληροφορίες και να επικοινωνούν.

Αλλά τι γίνεται με τις εκφράσεις που στα πρόσωπά τους; Έχουν κάποια σχέση με αυτές των ανθρώπων και τις χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν μαζί μας;

Η Τζούλιαν Καμίνσκι (Juliane Kaminski), ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία μελετά τη γνώση των σκύλων, δίνει τη δική της εκδοχή.

Είπε ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για μια ιδιαίτερα αξιολάτρευτη έκφραση των σκυλιών, όταν μαζεύουν τα φρύδια τους, γνωστή ως «μάτια κουταβιού».

Για την έρευνά της, η Kaminski και οι συνάδελφοί του επισκέφθηκαν ένα καταφύγιο για σκύλους, όπου χρησιμοποίησαν κάτι που ονομάζεται σύστημα κωδικοποίησης δράσης προσώπου (FACS), για να μετρήσουν τις μικρές κινήσεις του προσώπου, τις οποίες έκαναν τα σκυλιά ενώ αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν το χρόνο που χρειάστηκε κάθε σκυλί να υιοθετηθεί. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι «όσο περισσότερο τα σκυλιά παρήγαγαν αυτή την κίνηση, τόσο πιο γρήγορα υιοθετούνταν», δήλωσε η Kaminski. Κανένας άλλος τρόπος συμπεριφοράς δεν είχε τόσο ισχυρό αποτέλεσμα.

Η Kaminski ήθελε να μάθει αν αυτή η συμπεριφορά ήταν σκόπιμη. Έτσι, έκανε ένα άλλο πείραμα, στο οποίο τα σκυλιά ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους του έδωσαν φαγητό και κάποιοι όχι.

Αν τα σκυλιά γνώριζαν τη δύναμη του «θλιβερού βλέμματός τους», θα το χρησιμοποιούσαν συχνότερα για να πάρουν αυτό που ήθελαν. Αλλά… δεν το έκαναν.

Ενώ τα σκυλιά ήταν πιο εκφραστικά όταν κοίταζαν τους ανθρώπους – ενισχύοντας την ιδέα ότι η επαφή με τα μάτια είναι σημαντική για την επικοινωνία των σκύλων – τα ζώα χρησιμοποίησαν την αισθησιακή τους έκφραση εξίσου με το αν υπήρχε ή όχι τροφή.

Αυτό μας φέρνει στο «χαμόγελο». Η έκφραση του σκύλου έχει την ίδια σημασία με ένα ανθρώπινο χαμόγελο; Η Kaminski επισήμανε ότι «έχουμε μηδενικά στοιχεία που μας λένε τι σημαίνει αυτή η έκφραση στην πραγματικότητα».

Το πρόβλημα με τις εκφράσεις των σκύλων είναι ότι τα ερευνητικά μας εργαλεία είναι συνήθως υποκειμενικά. Έτσι, σε συνδυασμό με τις ανθρωπομορφικές μας τάσεις, είναι πολύ πιθανό να παρερμηνεύσουμε αυτό που βλέπουμε στα πρόσωπα τους, επισήμανε.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει πολύ μικρή αντικειμενική έρευνα για να υποστηρίξει την ιδέα ότι τα σκυλιά «χαμογελούν».

Μερικά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη έκφραση, η οποία ονομάζεται «χαλαρό ανοιχτό στόμα» στα σκυλιά, εμφανίζεται συνήθως σε θετικές συνθήκες, όπως όταν οι σκύλοι καλούν ο ένας τον άλλο, για να παίξουν.

Αλλά, αν είναι πραγματικά αυτό που θα αποκαλούσαμε ένα χαμόγελο, ή αν τα σκυλιά μας το κάνουν σκόπιμα για να επικοινωνήσουν κάτι, παραμένει άγνωστο.

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, θα χρειαζόμασταν πιο αντικειμενικές ερευνητικές τεχνικές για να καθορίσουμε πώς οι συγκεκριμένες εκφράσεις του προσώπου συσχετίζονται με συγκεκριμένες καταστάσεις και τι ακριβώς παρακινεί αυτές τις εκφράσεις.

Αυτό είναι απαραίτητο για όλες τις εκφράσεις σκυλιών, οι οποίες είναι γενικά κατανοητές, είπε η Kaminski.

Αυτή η αποκάλυψη είναι πιθανώς ανησυχητική για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου ο οποίος έχει ερμηνεύσει αυτό το ανοιχτό στόμα ως χαμόγελο όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά δεν έχει σημασία, γιατί υπάρχουν τόσα άλλα αποδεικτικά στοιχεία της ιδιαίτερης σχέσης μας με τα σκυλιά.

Σκεφτείτε ότι είναι τα μόνα πλάσματα που γνωρίζουμε ότι μπορούν να ακολουθήσουν με επιτυχία και να κατανοήσουν τις ανθρώπινες χειρονομίες, όπως και να δείξουν. Ακόμη και οι χιμπατζήδες, οι πιο στενοί συγγενείς μας, δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το επικοινωνιακό σύνθημα όπως τα σκυλιά.

Επίσης, οι σκύλοι δείχνουν μια προτίμηση για ορισμένα είδη ομιλίας, όπως βρήκε η Benjamin στην έρευνά της. Ανακάλυψε ότι τα σκυλιά προτιμούν τους ανθρώπους, οι οποίοι όχι μόνο χρησιμοποίησαν φράσεις σχετικές με το σκυλί, όπως «Ποιος είναι καλό αγόρι;» αλλά επίσης μίλησαν στα ζώα σε ψηλότερους τόνους και τραγουδιστές φωνές.

Έτσι, αν μπορούμε να μοιραστούμε ένα φιλικό χαμόγελο με τους τετράποδους φίλους μας, είναι σαφές ότι μας καταλαβαίνουν με εκπληκτικά διαφορετικούς τρόπους.

«Τα σκυλιά είναι ήδη τόσο ικανά να μας κατανοήσουν», είπε η Benjamin. «Γι ‘αυτό πρέπει να τους δώσουμε τα συνθήματα, για να καταλάβουν πώς να συνεργαστούν μαζί μας».

Πηγή: Live Science / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.