ΕΡΕΥΝΑ

Επιστήμονες δημιούργησαν τον πιο δυνατό ήχο του κόσμου!

Έχει μεγαλύτερη ένταση κάτω από το νερό!

Ο ήχος δεν είναι μόνο κάτι που ακούμε, αλλά ένα τεράστιο φυσικό φαινόμενο, ένα κύμα πίεσης που αναβλύζει μέσα από τον αέρα γύρω μας.

Όμως, ο μέσος ήχος που κινείται, δεν χρειάζεται τον αέρα. Ο απίστευτα δυνατός ήχος μπορεί επίσης να ταξιδέψει μέσα από το νερό, μερικές φορές ακόμη και ως αποτέλεσμα των θορύβων από τα ψάρια.

Σε ένα νέο πείραμα, οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Επιταχυντών SLAC του Τμήματος Ενέργειας (SLAC National Accelerator Laboratory) χρησιμοποίησαν ένα μηχάνημα λέιζερ ακτίνων Χ, για να παράγουν έναν εξαιρετικά δυνατό θόρυβο.

Ήταν τόσο δυνατός, ώστε οι ερευνητές λένε ότι είναι ο πιο δυνατός ήχος που θα μπορούσε ποτέ να παραχθεί στο νερό, θεωρητικά.

Η συσκευή που χρησιμοποίησαν ήταν η Linac Coherent Light Source (LCLS): ένα εξωφρενικά ισχυρό λέιζερ ακτίνων Χ, που μπορεί να κάνει πράγματα όπως να δημιουργήσει «μοριακές μαύρες τρύπες» και να θερμαίνει το νερό στους 100.000 βαθμούς Κελσίου, σε λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου!

Photo Credit Claudiu Stan/Rutgers University Newark

Οι ερευνητές ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το LCLS, για να μάθουν περισσότερα για το πώς τα ηχητικά κύματα υψηλής έντασης που παράγουν πολύ δυνατό ήχο, ενδέχεται να επηρεάσουν τα υλικά και τα βιολογικά δείγματα.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν ακραίες ηχητικές εντάσεις άνω των 270 ντεσιμπέλ.

Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης, να επισημάνουμε ότι ένα συνηθισμένο ξυπνητήρι χτυπά στα 80 ντεσιμπέλ, ένα αλυσοπρίονο στα 100 ντεσιμπέλ και ένα τζετ που απογειώνεται σε απόσταση 100 μέτρων από εμάς, στα 130 ντεσιμπέλ. Η κλίμακα φτάνει μέχρι τα 150 ντεσιμπέλ, κατά μέσο όρο, μιας ροκ συναυλίας.

Παραδόξως, στον αέρα, ο ήχος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 194 ντεσιμπέλ, καθώς δεν υπάρχουν τα πιο συνεκτικά κύματα, όπως στο νερό, για να αποκτήσει μεγαλύτερη ένταση και χάνεται μεγάλο μέρος της δύναμης του.

Σύμφωνα με την ομάδα των φυσικών, αυτή η ανακάλυψη έχει κάτι περισσότερο από ακαδημαϊκή αξία. Με την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του κρουστικού κύματος, μπορεί να βρεθούν τρόποι που θα βοηθούσαν σημαντικά στην ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων και υλικών, με τη διάσπαση των μορίων που προκαλείται.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physical Review Fluids.

Πηγή: Science Alert / Πρώτη εικόνα Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.