ΕΡΕΥΝΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει κάθε κύτταρο του οργανισμού!

Έρευνα σοκ για τις επιπτώσεις της.

Μια παγκόσμια μελέτη, η οποία δεν περιορίζεται σε γενικές εκτιμήσεις, αλλά αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, κατατάσσει την ρύπανση του αέρα σε παράγοντα θανάτων, πιο σοβαρό και από το κάπνισμα!

Αυτή η επιστημονική έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε από την εφημερίδα Guardian, εντοπίζει βλάβες που ξεκινούν από το κεφάλι μέχρι τα δάκρυα, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, της καρδιακής και πνευμονικής νόσου, των προβλημάτων γονιμότητας, ακόμα και της μειωμένης νοημοσύνης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει κάθε όργανο και ουσιαστικά κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν απίστευτες επιπτώσεις και διασυνδέσεις με σοβαρές ασθένειες.

Όπως γράφουν σε δύο έρευνες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Chest, δημιουργεί καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, διαβήτη, άνοια, προβλήματα του ήπατος, καρκίνο της ουροδόχου κύστης, εύθραυστα οστά και γήρανση του δέρματος.

Από τον τοξικό αέρα επηρεάζεται, ακόμα, η γονιμότητα, τα έμβρυα και τα μικρά παιδιά.

Η συνολική βλάβη είναι το αποτέλεσμα των ρύπων που προκαλούν φλεγμονή. Αυτή, στη συνέχεια, πλημμυρίζει τον οργανισμό με πολύ λεπτά σωματίδια που μεταφέρονται σε κάθε κύτταρο, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία», σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, με περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού να υποφέρει από τον τοξικό αέρα.

Νέα μελέτη δείχνει 8,8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο – διπλάσιους από προγενέστερες εκτιμήσεις – καθιστώντας την ατμοσφαιρική ρύπανση μεγαλύτερο δολοφόνο από το κάπνισμα!

Αλλά ο αντίκτυπος των διαφόρων ρύπων σε πολλές ασθένειες παραμένει να καθοριστεί, καθώς οι γνωστές καρδιακές και πνευμονικές βλάβες είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», λένε οι ερευνητές.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάπτει ύπουλα επί χρόνια, ενδεχομένως επηρεάζοντας κάθε όργανο του σώματος», υποστηρίζουν οι επιστήμονες στις μελέτες.

Ο καθηγητής Ντιν Σνάουρφναγκελ (Dean Schraufnagel), στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο και ο οποίος ήταν επικεφαλής στην έρευνα, δήλωσε ότι «δεν θα εκπλαγούμε εάν επηρεάζονται σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος»!

Τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον άνθρωπο επισημαίνουν 70.000 επιστημονικές εργασίες, οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τόνισε η Δρ Μαρία Νείρα (Maria Neira), διευθύντρια δημόσιας και περιβαλλοντικής υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization).

Είπε ακόμα ότι αναμένει να υπάρξουν αποδείξεις για ασθένειες, όπως ο αυτισμός και η νόσος του Πάρκινσον «για τις οποίες μέχρι τώρα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις».

Αλλά πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση φθάνει σε κάθε μέρος του σώματος;

Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως «σιωπηλό δολοφόνο», διότι τα ευρέως διαδεδομένα αποτελέσματά του συχνά δεν αποδίδονται στον τοξικό αέρα.

Οι επιβλαβείς επιδράσεις του βρώμικου αέρα αρχίζουν όταν εισπνέεται η ρύπανση, γράφουν οι επιστήμονες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα αναπνοής, από το άσθμα έως το εμφύσημα, μέχρι τον καρκίνο του πνεύμονα.

Υπάρχουν πλέον συντριπτικές αποδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί σοβαρή βλάβη όχι μόνο στους πνεύμονες, αλλά και στην καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών καθώς οι αρτηρίες στενεύουν και οι μύες εξασθενούν.

Ένας λόγος για την ευρεία βλάβη από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ότι πολύ μικρά σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και να μεταφερθούν γύρω από το σώμα. «Προσγειώνονται στα όργανα άμεσα», είπε ο Schraufnagel.

«Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι μπορούν ακόμη και να ταξιδέψουν μέχρι το οσφρητικό νεύρο στον εγκέφαλο. Αντικείμενο νέας έρευνας είναι αν η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των γονιδίων», πρόσθεσε.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια, η άνοια και η μειωμένη νοημοσύνη είναι επιπτώσεις στον εγκέφαλο που συνδέονται και με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο κακός ύπνος μπορεί να είναι συνέπεια της αναπνοής του τοξικού αέρα.

Ο κύριος λόγος για την εκτεταμένη βλάβη από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η συστηματική φλεγμονή, είπε ο Schraufnagel.

«Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος πιστεύουν ότι ένα σωματίδιο ρύπανσης είναι ένα βακτήριο, το οποίο προσπαθούν να σκοτώσουν απελευθερώνοντας ένζυμα και οξέα», είπε.

«Αυτές οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες εξαπλώνονται στο σώμα, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο, τα νεφρά, το πάγκρεας και ούτω καθεξής. Με εξελικτικούς όρους, ο οργανισμός εξελίχθηκε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις μολύνσεις και όχι από τη ρύπανση».

Μεταξύ των πολλών άλλων οργάνων που επηρεάζονται είναι το συκώτι. Ο Schraufnagel είπε ότι αυτό τον εξέπληξε, καθώς θεωρούσε ότι το ήπαρ έπαιζε ρόλο στην αφαίρεση τοξινών από το σώμα.

Οι δύο έρευνες συνδέουν επίσης την ατμοσφαιρική ρύπανση με πολυάριθμους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, όπου βρέθηκε επίσης αύξηση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Ίσως η πιο ενοχλητική επίδραση του τοξικού αέρα είναι η βλάβη στην αναπαραγωγή και τα παιδιά. Η γονιμότητα μειώνεται και οι αποβολές αυξάνονται με την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται επίσης στενά με τα ελλιποβαρή μωρά, τα οποία έχουν συνέπειες δια βίου. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, ανακαλύφθηκε η μελέτη, καθώς τα σώματά τους αναπτύσσονται ακόμη.

Η έκθεση σε βρώμικο αέρα οδηγεί σε ακανόνιστους πνεύμονες, αυξάνει την παιδική παχυσαρκία, τη λευχαιμία και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να πειραματιστούν σε ανθρώπους και έτσι, αναγκαστικά, πολλές μελέτες δείχνουν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ κακής ποιότητας αέρα και ασθένειας, αλλά δεν μπορούν να αποδειχθούν η αιτία και οι συνέπειες.

Ωστόσο, ο Schraufnagel ανέφερε ότι οι ιδιαίτερα αυστηρές ενδείξεις προέρχονται από τρεις τύπους έρευνας: όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ασθένεια μεταβάλλονται διαδοχικά με την πάροδο του χρόνου, όπου η «δόση» της ρύπανσης συσχετίζεται με τα επίπεδα των ασθενειών, και με μελέτες σε ζώα.

Για παράδειγμα, η κυβερνητική δράση για τη μείωση της ρύπανσης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 οδήγησε σε αύξηση του βάρους των εμβρύων και των γεννήσεων στην πόλη.

«Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την έκθεση είναι να την ελέγξετε από την πηγή της», δήλωσε ο Schraufnagel. Η περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Πηγή: Guardian / Εικόνες Pixabay /  Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.