ΝΕΑ

Ηρωικός πελαργός προστατεύει από τις φλόγες τα αυγά του!

Κάθισε μέσα στη φωλιά, κινδυνεύοντας να καεί!

Η πυρκαγιά πλησίαζε απειλητικά τη φωλιά που ήταν γεμάτη με αυγά, αλλά ο πατέρας πελαργός, δεν σκέφτηκε ούτε μια στιγμή να φύγει μακριά, αν και χρειάστηκαν περίπου 70 λεπτά, για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος.

Το δραματικό βίντεο προέρχεται από κάμερα τοποθετημένη στην κολόνα, πάνω από τη φωλιά, στην περιοχή Αμούρ (Amur), στη Ρωσία.

Ο πελαργός έδειχνε έντονα ανήσυχος, καθώς η πυρκαγιά σε ξερά χόρτα κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμά της. Αλλά όσο οι φλόγες πλησίαζαν, αυτός καθόταν πάνω στα αυγά, για να τα προστατέψει από τον καπνό.

Το θαρραλέο πουλί και τουλάχιστον πέντε από τα αυγά, διασώθηκαν μόνο επειδή η κολόνα ηλεκτρικού, όπου η οικογένεια των πελαργών έχτισε τη φωλιά της, είχε μεταλλική στήριξη.

Το χορτάρι πυρπολήθηκε από αγρότες δίπλα σε ένα χωριό, στην περιοχή όπου κάθε άνοιξη οι πελαργοί της Άπω Ανατολής πηγαίνουν, για να φτιάξουν τις φωλιές τους και να ζευγαρώσουν.

Συνήθως κάθε οικογένεια πελαργών γεννά από δύο έως πέντε λευκά αυγά.

Οι γονείς τα φροντίζουν μαζί, με τα αρσενικά να παραμένουν εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις μητέρες να αναλαμβάνουν… βάρδια τις νύχτες.

«Αυτή τη φορά οι πελαργοί ήταν πολύ τυχεροί, επειδή η φωλιά τους ήταν χτισμένη ψηλά στην κολόνα ηλεκτρικού ρεύματος που είχε μεταλλική στήριξη», δήλωσε ο οικολόγος Αντόν Σασίν (Anton Sasin) ο οποίος εγκατέστησε την κάμερα CCTV.

«Κάθε χρόνο πυρκαγιές όπως αυτή καίνε αρκετούς πελαργούς μαζί με τα αυγά, καθώς και πολλά μικρότερα πουλιά που φωλιάζουν πολύ πιο κοντά στο έδαφος».

Ο πελαργός της Ανατολής (Ciconia boyciana) είναι ένα από τα σπανιότερα πουλιά στη ρωσική Άπω Ανατολή, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «απειλούμενο» είδος.

Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για την προστασία του πληθυσμού, ενώ οι ντόπιοι οικολόγοι εμποτίζουν τους κορμούς δέντρων με ειδικό υγρό, για να αποτρέψουν τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τις φωλιές τους.

Παράλληλα, το 2019 τέσσερις κάμερες CCTV τοποθετήθηκαν σε φωλιές πελαργών, προκειμένου να παρακολουθείται η ζωή τους από την περιφερειακή δημόσια περιβαλλοντική οργάνωση AmurSoEs και το WWF Russia.

Βίντεο The Siberian Times

Πηγή: The Siberian Times / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.