ΤΟΠΟΙ

Ο ψηλότερος σιδηροδρομικός σταθμός του κόσμου

Έχει εκπληκτική θέα, αλλά όχι εργαζόμενους!

Photo Credit Hiroki Ogawa

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Τανγκούλα (Tanggula) βρίσκεται στο απέραντο Θιβετιανό Οροπέδιο, σε ένα άγονο και παγωμένο τοπίο.

Όμως, αυτός ο μοναχικός σιδηροδρομικός σταθμός χωρίς προσωπικό, έχει αποκτήσει φήμη, καθώς είναι ο υψηλότερος στον κόσμο, στα 5.068 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το μήκος του σιδηροδρόμου είναι 1.215 χιλιόμετρα. Ξεκινά από την επαρχία Κινχάι (Qinghai) της Κίνας, με τελικό προορισμό τη Λάσα του Θιβέτ, περνώντας μέσα από πολλές έρημες και ακατοίκητες περιοχές.

Photo Credit CW Kong

Ήταν ένα δύσκολο έργο, καθώς έπρεπε να ξεπεραστούν πολυάριθμα προβλήματα, ιδιαίτερα στο τελευταίο τμήμα του προς τη Λάσα, όπου οι εργαζόμενοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες τις οποίες διαμόρφωνε ένα τόσο μεγάλο υψόμετρο, με αραιό οξυγόνο και αφόρητο κρύο.

Ωστόσο, με την ολοκλήρωσή του ο σιδηρόδρομος ανταμείφθηκε με αρκετά παγκόσμια ρεκόρ. Αναγνωρίστηκε ως ο υψηλότερος στον κόσμο, με το υψηλότερο σιδηροδρομικό τούνελ στον κόσμο -τη σήραγγα Φενγκουσάν (Fenghuoshan), και τον υψηλότερο σιδηροδρομικό σταθμό στον κόσμο.

Photo Credit Yaohua2000

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Tanggula εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου 2006. Η πλατφόρμα του εκτείνεται για περίπου ένα χιλιόμετρο, αλλά οι εγκαταστάσεις του σταθμού είναι τόσο άδειες όσο το τοπίο που το περιβάλλει.

Ο σταθμός δεν διαθέτει προσωπικό και κάποια τρένα σταματούν για λίγο εκεί, μόνο αν έρχεται άλλος σειρμός από την απέναντι πλευρά ή αν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι επιβάτες πρέπει να μένουν μέσα στην αμαξοστοιχία ή να βγαίνουν για πολύ λίγο προκειμένου να θαυμάσουν την εξαιρετική θέα. Άλλωστε, ελάχιστοι είναι αυτοί που επιθυμούν να αποβιβαστούν στη μέση του πουθενά.

Photo Credit Bernt Rostad

Ο σταθμός δεν απέχει περισσότερο από 1 χιλιόμετρο από το υψηλότερο σημείο της σιδηροδρομικής γραμμής, το Tanggula Pass, το οποίο βρίσκεται στα 5,072 μέτρα.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.