ΝΕΑ

Εγκαταλειμμένος δορυφόρος άρχισε να μεταδίδει και πάλι!

Είχε χαθεί πριν από 46  χρόνια!

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση του δορυφόρου LES-1, τον οποίο άφησε στη μοίρα του η NASA το 1967. Η λέξη «έκπληξη» μπορεί να είναι μην ανταποκρίνεται σε αυτό που διαπίστωσε ο ερασιτέχνης αστρονόμος Φιλ Γουίλιαμς (Phil Williams), ο οποίος ανακάλυψε το σήμα από το σκάφος – φάντασμα.

Ο Williams το ανίχνευσε από τη βάση του στην Κορνουάλη και όπως δήλωσε, τού φαινόταν να κυλάει κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα, να μειώνεται και να επιστρέφει, δημιουργώντας έτσι έναν μυστηριώδη επαναλαμβανόμενο ήχο.

Οι επιστήμονες είναι ασαφείς ως προς τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ο δορυφόρος, δεδομένου του ιδιαιτέρως σκληρού περιβάλλοντος του Διαστήματος, που καταστρέφει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Το μυστήριο ενισχύεται από το γεγονός ότι το σύστημα προώθησης του δορυφόρου, δεν λειτούργησε όπως έπρεπε κατά την εκτόξευσή τον Φεβρουάριο του 1965, και το σκάφος θεωρήθηκε χαμένο για πάντα όταν σταμάτησε να μεταδίδει σήματα το 1967.

Μερικοί υποθέτουν ότι η αιτία της αποτυχημένης πορείας του δορυφόρου ήταν η κατάρρευση της μπαταρίας του, μαζί με κάποιο ανθρώπινο λάθος στις καλωδιώσεις του.

Ο δορυφόρος είχε στόχο να δοκιμάσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να επικοινωνούν μέσω αυτού, με τους συμμάχους της στη Χαβάη και τη Νέα Ζηλανδία, μετά από πυρηνικές δοκιμές στον τον Ειρηνικό.

Η εξαφάνιση και η επανεμφάνιση ενός ανθρωπογενή δορυφόρου, πάντως, δεν έχει προηγούμενο. Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη το 1988, και η βλάβη διορθώθηκε από την NASA, με αποτέλεσμα εκείνος ο δορυφόρος με τον οποίο πάλι είχε χάσει επαφή, να μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή του.

Στην περίπτωση του δορυφόρου LES-1, όμως, το τοπίο είναι σκοτεινό ως προς την αιτία της εξαφάνισης και της αναβίωσης του.

Και αυτό γιατί χωρίς τη φυσική ανάκτηση του σκάφους, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα τι πήγε στραβά και πώς η φθορά του οδήγησε στην επανέναρξη της εκπομπής του.

Τόσο απίθανη ήταν η επαναλειτουργία του, που η NASA δίσταζε να το πιστέψει. Μόνο μετά τη στιγμή της ανακάλυψης του Williams, οι ειδικοί της διαστημικής υπηρεσίας κατάλαβαν ότι από εκεί προερχόταν ένα μυστηριώδες σήμα που είχαν λάβει πριν από τρία χρόνια (2016) και δεν είχαν δώσει σημασία.

Και αυτό γιατί φαινόταν εξαιρετικά απίθανο τα εξαρτήματα του δορυφόρου, τα οποία ήταν κατασκευασμένα με παρωχημένη τεχνολογία, να επιβίωναν μέσα στο πλούσιο σε ακτινοβολία, εχθρικό περιβάλλον του Διαστήματος, χωρίς αλλοιώσεις και να επαναλάβουν σαν θαύμα, τις λειτουργίες τους.

Ωστόσο, άλλοι δορυφόροι στο πρόγραμμα LES του MIT ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις αποστολές τους, προσδίδοντάς τους την αξιοπιστία του ισχυρισμού ότι το σκάφος κατασκευάστηκε με μεγάλες δυνατότητες, παρά την αποτυχημένη αποστολή του.

Πηγή: Vintage News / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.