ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χέρια «χτίζουν γέφυρες»

Συμβολικό γλυπτό στη Βενετία.

Ο διάσημος καλλιτέχνης Λορέντσο Κουίν (Lorenzo Quinn), με αφορμή της Μπιενάλε τέχνης της Βενετίας για το 2019, παρουσίασε το τελευταίο του έργο, με τίτλο «Building bridges».

Η προηγούμενη καλλιτεχνική εγκατάσταση του είχε πάλι σαν κεντρικό θέμα τα χέρια, τα οποία στήριζαν τη Βενετία. Ένα μήνυμα για την κλιματική αλλαγή.

Το νέο γλυπτό του αφορά στις σχέσεις και στα συναισθήματα των ανθρώπων. Αποτελείται από έξι ζεύγη χεριών, με κάθε ένα από αυτά να αντιπροσωπεύει μία από τις έξι καθολικά ουσιώδεις αξίες της ζωής: τη φιλία, τη σοφία, τη βοήθεια, την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη.

Η ιδέα πίσω από το έργο είναι να καλέσει τον κόσμο να ξεπεράσει τις διαφορές του, για να οικοδομήσει έναν καλύτερο αύριο μαζί με τους άλλους.

Η εγκατάσταση, η οποία έχει 20 μέτρα πλάτος και 15 μέτρα ύψος, μοιάζει ακόμη και με τις διάσημες γέφυρες που χαρακτηρίζουν την πόλη.

Ο καλλιτέχνης σχολίασε ότι «η Βενετία είναι μια πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς και είναι η πόλη των γεφυρών. Είναι η ιδανική τοποθεσία για να διαδώσει ένα μήνυμα παγκόσμιας ενότητας και ειρήνης έτσι ώστε περισσότεροι από εμάς, σε όλο τον κόσμο, να χτίσουν γέφυρες με άλλους και όχι με τοίχους και φράγματα».

Το πρώτο ζευγάρι των χεριών συμβολίζει την έννοια της φιλίας και δείχνει δύο παλάμες που αγγίζονται απαλά, όμως η σταθερή τους σύνδεση σχηματίζει μια συμμετρική εικόνα – εκφράζοντας μια κατάσταση εμπιστοσύνης και υποστήριξης.

Η αξία της σοφίας μεταφέρεται χρησιμοποιώντας ένα γέρικο χέρι και ένα νέο, επισημαίνοντας την ιδέα της μετάβασης της γνώσης από τη μια γενιά στην άλλη.

Η βοήθεια εμφανίζεται από δύο συνδεόμενα χέρια, που συμβολίζουν τόσο την ενσυναίσθηση όσο και την κατανόηση σε μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και ηθικής υποστήριξης που χτίζει διαρκείς σχέσεις.

Η έννοια της πίστης εμφανίζεται με ένα μικροσκοπικού χέρι που συγκρατεί τα δάχτυλα των γονέων σε ένδειξης τυφλής πίστης, ενώ αποτελεί παράλληλα υπενθύμιση της ευθύνης.

Η ελπίδα παρουσιάζεται ως η αρχική ένωση των δακτύλων που αντιπροσωπεύουν αισιοδοξία για το μέλλον. Και τέλος, η αγάπη εκφράζεται από στενά συνδεδεμένα δάχτυλα που υποδηλώνουν την ένταση της παθιασμένης αφοσίωσης.

Τη φυσική εκδήλωση μίας κατάστασης που είναι θεμελιώδης για όλους μας.

Πηγή: Designboom / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.