ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυτό το φυτό προκάλεσε αυτοκτονίες!

Είναι όμορφο, αλλά έγινε εφιάλτης.

Photo Credit Michael Gasperl

Το ιαπωνικό μπαμπού λειτουργεί σαν ένα ζιζάνιο, το οποίο απλώνεται συνεχώς, καλύπτοντας ακόμα και ολόκληρη χώρα! Αυτό συνέβη στη Βρετανία, όπου διαπιστώθηκε ότι από την Αγγλία μέχρι τη Σκωτία, δεν ήταν κάποιο είδος παρόμοιου φυτού που είχε αναπτυχθεί, αλλά είναι το ίδιο φυτό το οποίο είχε απλώσει τις ρίζες του!

Το Fallopia japonica ή Reynoutria japonica, ένα είδος ιαπωνικό μπαμπού που συνήθως αποκαλείται Japanese knotweed, συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και χωρίς να έχει βρεθεί ο τρόπος να αντιμετωπιστεί.

Το φυτό έφερε στην έκθεση φυτών της Ουτρέχτης στη δεκαετία του 1840, ο Βαυαρός εισαγωγέας λουλουδιών Φίλιπ φον Σίμπολντ (Phillip von Siebold).

Photo Credit H. Zell

Μάλιστα, βραβεύτηκε για τα όμορφα λουλούδια του και διαφημίσθηκε ως στολίδι, φάρμακο, καταφύγιο απέναντι στον άνεμο, συγκρατητής εδάφους, σταθεροποιητής αμμόλοφων, τροφή βοοειδών και πολλά άλλα. Όμως, κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα καταλήξει να γίνει παγκόσμια απειλή.

Επί έναν αιώνα το Japanese knotweed πουλιόταν σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά τις ανησυχίες κηπουρών και γεωπόνων για την επιθετικότητα του. Και όταν ο κόσμος συνειδητοποίησε το τέρας που είχε απελευθερωθεί, ήταν πολύ αργά για να γίνει κάτι.

Ο τρόπος με τον οποίο το φυτό κατέλαβε σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια απόδειξη για την επεμβατική δυναμική του.

Photo Credit Jaap Tamminga

Ο von Siebold έστειλε ένα μόνο φυτό στο «Kew Gardens» στο Λονδίνο το 1850, και ήταν οι συνέπειες αυτού του ενός φυτού, το οποίο κατόρθωσε να αποικίσει ακόμα και τα περισσότερα βρετανικά νησιά!

Το 2000, οι βιολόγοι ανέλυσαν 150 δείγματα από όλη την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν όλοι κλώνοι του ίδιου φυτού, το οποίο είχε στείλει ο Von Siebold πάνω από έναν αιώνα πριν.

Το DNA ήταν πανομοιότυπο, πράγμα που σημαίνει τεχνικά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε κατακτηθεί από ένα είδος, αλλά από ένα μόνο φυτό!

Photo Credit MdE

Το Fallopia japonica προκαλεί περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά έχει αποδειχθεί το πιο προβληματικό στη Βρετανία.

Αναπτύσσεται παντού, στα δάση, στις όχθες των ποταμών, στις πλευρές των δρόμων και στα σπίτια των ανθρώπων, ενώ όλες οι προσπάθειες για την εξάλειψη ή τον έλεγχο του αποδείχθηκαν μάταιες.

Photo Credit Michael Gasperl

Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που χτίστηκε γύρω από την καταπολέμηση του Japanese knotweed, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την αντιμετώπιση του.

Οι βρετανικές τράπεζες δεν δέχονται υποθήκη ένα ακίνητο μολυσμένο με αυτό το φυτό ή έστω με την παρουσία του κοντά στο κτίριο, χωρίς να υπάρχει ένα ακριβές σχέδιο για τον έλεγχο του. Ο λόγος είναι ότι οι ρίζες του μπορούν να προκαλέσουν δομικές βλάβες!

Εκτός από αυτά, το 2013 ένας άντρας σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε στο Μπέρμιγχαμ εξαιτίας του ενοχλητικού φυτού, όπως έγραψε στην επιστολή που άφησε.

Photo Credit Frank Vincentz

«Πιστεύω ότι δεν ήμουν κακός άνθρωπος μέχρι που η ισορροπία του μυαλού μου διαταράχθηκε από το γεγονός ότι υπάρχει ένα φυτό knotweed το οποίο αναπτύσσεται πάνω από τον φράχτη μας, ξεκινώντας από ένα κοντινό γήπεδο γκολφ», έγραψε.

«Έχει αποδειχθεί αδύνατο να σταματήσει, και έχει κάνει αδιάθετο το περιουσιακό μας στοιχείο… Η ανησυχία ότι θα μεταναστεύσει στον κήπο μας και στη συνέχεια θα υπονομεύσει τη δομή τα επόμενα χρόνια, με επακόλουθες νομικές μάχες που δεν θα κερδίσουμε, οδήγησε στην αυξανόμενη τρέλα μου»!

Photo Credit MdE

Και δεν είναι μόνο αυτός. Το 2016 ένας κρεοπώλης κρεμάστηκε στο σπίτι του, όταν είχε οικονομικές συνέπειες από το Fallopia japonica που κατέλαβε ένα κομμάτι γης που αγόρασε. «Ο Bill ήταν ένας πολύ δυνατός χαρακτήρας, αλλά αυτό δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει», ανέφερε η σύζυγός του στην εφημερίδα «The Telegraph».

Γιατί λοιπόν είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί αυτό το τερατώδες φυτό; Ο λόγος είναι η συνεχής αναπαραγωγή του και επέκταση με βαθιές ρίζες, οι οποίες ξεπερνούν τα δύο μέτρα και είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθούν εντελώς, εκτός αν γίνει ολόκληρη εκσκαφή, που είναι δαπανηρή και επικίνδυνη για τα ακίνητα.

Photo Credit Migas

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στην άγρια ​​φύση, όπου τα πουλιά, οι νυχτερίδες και τα έντομα το επικονιάζουν και το μεταφέρουν σε άλλες περιοχές.

Το Fallopia japonica μεγαλώνει τόσο γρήγορα και γίνεται τόσο χοντρός ο κορμός του, ώστε κανένα άλλο φυτό, ούτε και μικρά δέντρα, δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν. Επίσης, αποτρέπει σχεδόν το φως του ήλιου να φτάσει στο έδαφος, σκοτώνοντας όλη τη χλωρίδα γύρω του.

Στη Βόρεια Αμερική, το Japanese knotweed έχει αποικίσει τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, τη σπονδυλική στήλη των Απαλαχίων, τις περιοχές των Μεγάλων Λιμνών και τον βορειοδυτικό Ειρηνικό, ενώ συνεχώς επεκτείνεται.

Photo Credit KENPEI

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι «δεν υπάρχουν έντομα, παράσιτα ή ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες που να το κρατούν υπό έλεγχο».

Το εντυπωσιακό είναι ότι το μητρικό φυτό phalaris itadori, από το οποίο προέρχεται το Japanese knotweed, ελέγχεται και περιορίζεται πολύ εύκολα.

Photo Credit Frank Vincentz

Αυτό που αναζητούν οι ειδικοί, είναι κάποιο ζιζάνιο που θα μπορέσει να το ξεράνει. Αλλά, οι ελπίδες είναι ελάχιστες…

Πηγή: Oddity Central / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.