ΕΡΕΥΝΑ

Το χρυσάφι ήρθε από το Διάστημα!

Σπουδαία ανακάλυψη επιστημόνων.

Photo Credit NASA Goddard

Ο χρυσός είναι ένα μέταλλο συνδεδεμένο με τον πλούτο εδώ και αιώνες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πώς δημιουργήθηκε στα έγκατα της Γης.

Τώρα δύο αστροφυσικοί, ο Szabolcs Marka (Ζάμπολκς Μάρκα) στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και ο Imre Bartos (Ίμρε Μπάρτος) στο Πανεπιστήμιο της Φλώριδας, διαπίστωσαν ότι η η προέλευση του είναι το αποτέλεσμα μιας πανάρχαιας κοσμικής σύγκρουσης, η οποία συνέβη πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια!

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature τον Μάιο του 2019, η σύγκρουση αυτή παρήγαγε το 0,3% των βαρέων μετάλλων της Γης, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, της πλατίνας και του ουρανίου!

«Αν φοράτε χρυσό ή πλατινένιο δαχτυλίδι, φοράτε επίσης ένα κομμάτι από το εκρηκτικό κοσμικό παρελθόν του σύμπαντος», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Imre Bartos.

Στοιχεία όπως το πλουτώνιο, ο χρυσός, η πλατίνα και άλλα μέταλλα δημιουργούνται μετά από μια διαδικασία που ονομάζεται γρήγορη σύλληψη νετρονίων, και η οποία συμβαίνει μόνο ως αποτέλεσμα των πιο ακραίων γεγονότων του σύμπαντος, όπως οι αστρικές εκρήξεις.

Στη νέα τους μελέτη, οι Bartos και Marka προβάλλουν το επιχείρημα ότι τα αστέρια νετρονίων αποτελούν την κυρίαρχη πηγή βαρέων στοιχείων στο ηλιακό σύστημα.

Για να το κάνουν, συνέκριναν τα ραδιενεργά στοιχεία που διατηρήθηκαν σε έναν αρχαίο μετεωρίτη, με αριθμητικές προσομοιώσεις συγχωνεύσεων αστρικών νετρονίων, σε διάφορα σημεία της διαστημικής περιόδου γύρω από τον Γαλαξία.

Οι συγχωνεύσεις των νετρονίων θεωρούνται πολύ σπάνιες και συμβαίνουν μόνο μερικές φορές ανά εκατομμύριο χρόνια, γράφουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον Bartos, αυτά τα αποτελέσματα έριξαν έντονο φως στα «εκρηκτικά» γεγονότα που βοήθησαν το ηλιακό μας σύστημα να γίνει αυτό που είναι.

Πηγή: Live Science / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.