ΤΟΠΟΙ

Το μυστηριώδες νησί του κόμη Μόντε Κρίστο

Από αυτό εμπνεύστηκε για το βιβλίο του ο Αλέξανδρος Δουμάς.

Το Μοντεκρίστο (Montecristo) είναι ένα από τα επτά νησιά που αποτελούν το αρχιπέλαγος της Τοσκάνης στο Τυρρηνικό Πέλαγος, περίπου 60 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ιταλίας.

Το ακατοίκητο νησί που έγινε διάσημο από το κλασσικό μυθιστόρημα προδοσίας και εκδίκησης, περιβάλλεται από μυστήρια και πολυάριθμους θρύλους.

Μέχρι πρόσφατα παρέμεινε αυστηρά εκτός των ορίων των τουριστών, μετά την κήρυξη του ως φυσικού καταφυγίου πριν από 40 χρόνια. Σήμερα, επιτρέπεται να επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο μόνο χίλιοι τουρίστες, με ένα αυστηρά ελεγχόμενο σύστημα.

Τα σπήλαια του Mοντεκρίστο κάποτε φιλοξενούσαν αρκετούς ερημίτες που διέφυγαν από τους Βανδάλους του Γιζέριχου τον 5ο αιώνα μ.Χ. Αυτοί οι ερημίτες προέρχονταν από το νησί «Mons Christi», από το οποίο προέρχεται το σύγχρονο όνομα.

Στη δεκαετία του 1550 ο διαβόητος Τούρκος πειρατής Ρεντ Μπερντ (Red Beard) και ο διάδοχός του Ντράγκουτ (Dragut) κατέλαβαν το μοναστήρι στο Μοντεκρίστο και εγκατέστησαν εκεί τη βάση τους, δημιουργώντας τον θρύλο του θησαυρού ο οποίος υποτίθεται ότι κρυβόταν στο νησί.

Ο Dragut θεωρείται ότι είχε κρύψει τον θησαυρό σε ένα σπήλαιο κάπου στο νησί. Κατά τη διάρκεια των αιώνων πολλοί προσπάθησαν να τον βρουν, αλλά κανείς δεν τα κατάφερε.

Αυτός ο θρύλος του κρυμμένου θησαυρού ενέπνευσε τον Δουμά να γράψει τον «κόμη Μοντεκρίστο». Ο Δουμάς πήγε στο νησί το 1842, ως εργαζόμενος στην εταιρεία του ανιψιού του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Αμέσως ερωτεύτηκε το νησί και εμπνεύστηκε το αριστούργημα του.

Πριν από μερικά χρόνια, το Μοντεκρίστο κατελήφθη από ορδές μαύρων αρουραίων, οι οποίοι πιστεύεται ότι έφτασαν ως… λαθρεπιβάτες σε βάρκες και πολλαπλασιάστηκαν.

Για να εξολοθρευτούν  το νησί βομβαρδίστηκε από τον αέρα με 26 τόνους σφαιριδίων δηλητηρίου τον Ιανουάριο του 2012, παρά τις ανησυχίες των περιβαλλοντικών ομάδων για μόλυνση του περιβάλλοντος και καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας.

Η προσπάθεια εξάλειψης των αρουραίων ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής και το Μοντεκρίστο είναι σήμερα το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, χωρίς αρουραίους.

Πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.