ΕΡΕΥΝΑ

Θα μπορούσε η ζωή στη Γη να ήρθε από άλλα αστέρια;

Τι αποκαλύπτουν έρευνες επιστημόνων.

Εικόνα M. Kornmesser/ESO

Το ερώτημα αν θα μπορούσε η ζωή στον πλανήτη μας να έχει έρθει από ένα άλλο σύστημα αστέρων, απασχολεί έντονα τους επιστήμονες, αλλά πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τον εντοπισμό του «Oumuamua» (Ομούαμούα), το οποίο θεωρείται το πρώτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο, που εντοπίστηκε στο ηλιακό μας σύστημα.

Οι ερευνητές λένε ότι η ζωή μπορεί να έχει ταξιδέψει στη Γη από μακριά, πάνω σε έναν διαστρικό επισκέπτη, όπως το περίεργο αντικείμενο με σχήμα πούρου, το οποίο βρέθηκε στο δικό μας ηλιακό σύστημα το φθινόπωρο του 2017.

«Νομίζουμε ότι κάτι σαν ένα «Oumuamua» … υπάρχει πάντα σε απόσταση 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο», δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας Bill Bottke, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

Μια τέτοια εκδοχή επικεντρώνεται στο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα αντικείμενα, τα οποία μοιάζουν με το «Oumuamua» στη μεταφορά της ζωής στον κόσμο μας από τον «έξω Κόσμο», μια διαδικασία γνωστή ως πανσπερμία.

Το ακριβές μέγεθος του «Oumuamua» είναι άγνωστο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μήκος του είναι μικρότερο από 800 μέτρα. Το αντικείμενο έδειχνε να μην επιταχύνει καθώς απομακρυνόταν από τον ήλιο, υποκινώντας εικασίες ότι «θα μπορούσε να είναι ένα ξένο διαστημικό σκάφος κάποιου είδους».

Αλλά η άποψη ότι στο μέσον του ήταν παγωμένο δίνει στοιχεία ότι «οι πάγοι μπορούν να επιβιώσουν σε διαστρικές αποστάσεις», δήλωσε η αστροβιολόγος Karen Meech, από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

Αυτό που εξετάζουν οι επιστήμονες, είναι ότι εκεί μπορεί να βρίσκονται μικρόβια, τα οποία διατηρούνται σε βαθύ ψύχος και μεταφέρονται από το εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα σε άλλους πλανήτες, όπως ο δικός μας!

Ουσιαστικά, θεωρούν ότι ενδεχομένως να είναι μεταφορέας εξωγήινης ζωής, την οποία διασκορπίζει με την πτώση του σαν μετεωρίτης, πάνω σε κάποιον πλανήτη!

Οι αστρονόμοι δεν έχουν ακόμη εντοπίσει το αστρικό σύστημα που γέννησε το «Oumuamua», αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει περάσει στο διαστρικό χώρο πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια ή περισσότερο, είπε η Meech.

Προηγούμενες εργασίες του αστρονόμου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Avi Loeb και άλλων, υποδηλώνουν ότι περίπου 100 αντικείμενα τύπου «Oumuamua» έχουν χτυπήσει τη Γη πάνω από 4,6 δισεκατομμυρίων χρόνια.

«Τώρα, αν κάποιο από αυτά είχε ζωή επάνω του, δεν ξέρουμε», λένε. «Ίσως πρέπει να πάμε να πιάσουμε αυτό το αντικείμενο που είδαμε και να το εξετάσουμε» προσθέτουν.

Ωστόσο, η «σύλληψη» του «Oumuamua» δεν είναι εφικτή, δήλωσε ο Loeb, καθώς χρειάζεται να αναπτύξουμε μεγάλες ταχύτητες για να το φτάσουμε μέχρι να γλιστρήσει γύρω από τον ήλιο σε επικίνδυνη απόσταση.

«Είναι πολύ πιο λογικό να ψάχνουμε για το επόμενο διαστρικό αντικείμενο», δήλωσε ο Loeb. Το ισχυρό Μεγάλο Τηλεσκόπιο, το οποίο προγραμματίζεται να αρχίσει να παρατηρεί τους ουρανούς από τη Χιλή το 2020, πιθανώς να εντοπίζει περίπου ένα διαστρικό αντικείμενό του κάθε μήνα, πρόσθεσε!

Με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι δυνατό, η ζωή στη Γη να προήλθε από ένα «άλμα» διαστρικού αντικειμένου εδώ και πολύ καιρό. Οι χερσαίοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα ανταλλάσσουν πετρώματα αρκετά τακτικά, καθώς η ολοένα αυξανόμενη συλλογή μετεωριτών του Άρη εδώ στη Γη το επιβεβαιώνει.

Πράγματι, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ζωή άρχισε πιθανότατα στον Κόκκινο Πλανήτη και έκανε τον δρόμο της προς τη Γη, πάνω σε ένα βράχο που έφτασε από το Διάστημα.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.