ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η νεώτερη έρημος του πλανήτη!

Άρχισε να δημιουργείται στη δεκαετία του 1960!

Photo Credit Arian Zwegers

Η έρημος Αραλκούμ (Aralkum) είναι στη ουσία ο βυθός της λίμνης Αράλης (Aral), η οποία αποξηράνθηκε, και βρίσκεται στα σύνορα του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν.

Η «Θάλασσα Αράλη», όπως  λεγόταν η τεράστια λίμνη, άρχισε να υποχωρεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εξαιτίας της οικοδόμησης μαζικών έργων άρδευσης.

Η Αράλη ήταν κάποτε η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου, μετά την Κασπία και την Σουπίριορ της Αμερικής, με έκταση 68.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου τη μισή έκταση της Ελλάδας, με μέγιστο βάθος 70 μέτρα, (1930).

Η λίμνη τροφοδοτείτο από τα ποτάμια Αμού Ντάρια (Amu Darya) και Σιρ Ντάρια (Syr Darya), υποστηρίζοντας τόσο την ακμάζουσα τοπική οικονομία όσο και ένα πλούσιο οικοσύστημα.

Περί το 1960, οι ποταμοί εκτράπηκαν για να τροφοδοτήσουν τα αρδευτικά δίκτυα για χωράφια παραγωγής βαμβακιού. Τις επόμενες έξι δεκαετίες, η θάλασσα υποβλήθηκε σε μια διαδικασία που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά στη Γη.

Τα νερά υποχώρησαν από τη νότια λεκάνη, αφήνοντας πίσω μόνο το αλάτι και κάποια πλοία. Η γεωργική απορροή έφερε ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα, δηλητηριάζοντας το νερό που είχε απομείνει.

Εικόνα NASA 1989 (αριστερά) – 2014 (δεξιά)

Το 2004 η λίμνη είχε συρρικνωθεί στο 24% του αρχικού της μεγέθους, και ο πενταπλασιασμός της αλμυρότητάς της σκότωσε σχεδόν το σύνολο της χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενούσε.

Το 2007 είχε το 10% της αρχικής της έκτασης και διαχωρίστηκε σε τρεις ξεχωριστές λίμνες, δύο από τις οποίες είναι υπερβολικά αλμυρές για να φιλοξενήσουν ψάρια.

Τα ψαροχώρια που κάποτε άκμαζαν στις όχθες της σήμερα απλά φιλοξενούν πλοία στη στεριά, και πλήττονται από την ανεργία και την οικονομική ύφεση. Το 2014 εξαφανίστηκε το νότιο τμήμα της.

Photo Credit Arian Zwegers

Τώρα, έχει δημιουργηθεί μια τεράστια  έρημος, η άμμος της οποίας είναι αλμυρή και τοξική, ενώ μεταφέρεται σε απίστευτες αποστάσεις με τους ισχυρούς ανέμους.

Η σκόνη βρέθηκε στο αίμα πιγκουίνων στην Ανταρκτική, σε χωράφια της Ρωσίας, στα δάση της Νορβηγίας, αλλά και στους παγετώνες της Γροιλανδίας!

Οι επιπτώσεις είναι μεγάλες για όσους ζουν στις γύρω περιοχές, καθώς έχουν διαπιστωθεί αφύσικα υψηλά ποσοστά φυματίωσης, αναιμία, καρκίνοι, παθήσεις του ήπατος, ακόμα και γεννήσεις με γενετικές ανωμαλίες.

Public Domain

«Αυτή είναι η τέλεια πηγή για καταιγίδες σκόνης», λέει ο Ραλφ Καν (Ralph Kahn), ανώτερος επιστήμονας ερευνητής στο NASA Goddard Space Flight Center. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια τόνοι σκόνης εκτοξεύονται από το Aralkum κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε μια τεράστια περιοχή.

Οι αμμοθύελλες είναι σχεδόν εβδομαδιαίες και μπορούν να διαρκέσουν για μέρες. Για όσους διαμένουν στις γύρω πόλεις και χωριά, τα τρόφιμα και οι πηγές νερού μπορούν να μολυνθούν μετά από μία μόνο, από αυτές τις καταιγίδες!

Για να κατανοήσουν τις καταιγίδες της σκόνης, οι επιστήμονες έχουν βασιστεί εδώ και πολύ καιρό σε τεχνολογικούς δορυφόρους τηλεπισκόπησης οι οποίοι μπορούν πραγματικά να δουν το πλήρες εύρος αυτών των καταιγίδων και να παρατηρήσουν την εξάπλωσή τους.

Photo Credit upyernoz

Αλλά οι πληροφορίες αυτές πρέπει να συνδυαστούν με την επιτόπια εργασία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ευρήματα ερμηνεύονται σωστά. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως «αλήθεια του εδάφους», εξηγεί ο Τόμας Γκιλ (Thomas Gill), ο οποίος μελετά αιολική ενέργεια και γεωλογία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο.

Όταν ο Gill ρώτησε μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων το 1990-1991 γιατί δεν διεξήγαγαν επιτόπια εργασία στην Αράλη, πήρε την εξής απάντηση: «Eίστε τρελοί; Με τίποτα! Είναι πολύ απομακρυσμένα και επικίνδυνα, δεν μπορείτε πραγματικά να συλλέξετε δεδομένα και αν πάτε εκεί, θα μπορούσατε να πεθάνετε»!

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί  από τότε και σύμφωνα με τον Kahn, καθώς πολύ λίγοι σταθμοί επιφανειακών δεδομένων υπάρχουν στο στην Κεντρική Ασία.

«Η Aralkum μπορεί να θεωρηθεί ως η νεώτερη έρημος του κόσμου», λέει ο Gill, «και ίσως υπάρχουν κάποια ασυνήθιστα πραγματικά πράγματα που συμβαίνουν εκεί, λόγω του γεγονότος ότι είναι τόσο ακραία, τόσο νέα και τόσο παράξενη».

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.