ΖΩΗ

Η πόλη που καταπίνουν οι καταβόθρες!

Βουλιάζει αργά πάνω από μια δεκαετία!

Η πόλη Μπερεζνίκι (Berezniki), στο Κράι Περμ στα Ουράλια, στη Ρωσία, αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κατασκευής της πάνω σε ορυχείο παραγωγής ποτάσας, κατά τη σοβιετική εποχή.

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα εξόρυξης, παρέμειναν οι στοές και τα κενά στο υπέδαφος από την εκσκαφή, και το 2006, όταν άρχισε να ρέει στο ορυχείο μια πηγή νερού, στα 500 μέτρα κάτω από το έδαφος, άρχισε η κατάρρευση της πόλης.

Σημαντικό μέρος των οικιστικών περιοχών και των επιχειρήσεων επηρεάζονται από τις καταβόθρες, οι οποίες δημιουργήθηκαν σε διάφορα σημεία. Μάλιστα, οι κάτοικοι δίνουν σε αυτές ονόματα, με την μεγαλύτερη να έχει το παρατσούκλι «παππούς»!

Ο «παππούς» έχει σχεδόν τετρακόσια μέτρα πλάτος και πάνω από διακόσια μέτρα βάθος, ενώ απειλεί να ρουφήξει τη μοναδική σιδηροδρομική γραμμή που οδηγεί προς και από τα ορυχεία.

Η Berezniki παράγει περίπου το 10% της παγκόσμιας ποτάσας και τα ορυχεία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της πόλης των 150.000 κατοίκων. Η κατάργηση τους θα ήταν επιζήμια για την τοπική οικονομία.

Μια σειρά από όργανα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος παρακολούθησης με βίντεο, σεισμικούς αισθητήρες, τακτικές έρευνες και δορυφορική παρακολούθηση των μεταβολών στο επίπεδο του εδάφους, των πεζοδρομίων και των πολυκατοικιών, χρησιμοποιούνται τώρα για να προβλέψουν πού θα σχηματισθούν καταβόθρες.

Κρατικοί αξιωματούχοι και στελέχη επιχειρήσεων συζητούν εάν θα μετακινήσουν ολόκληρη την πόλη στην απέναντι όχθη του ποταμού Κάμα, όπου το υπέδαφος είναι σταθερό. Αλλά οι μηχανικοί τους διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει φόβος για να σχηματισθούν νέες καταβόθρες, καθώς πολλές είναι πλέον πλημμυρισμένες.

Πάντως, περίπου 12.000 κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Berezniki, αλλά οι υπόλοιποι έχουν αποφασίσει να παραμείνουν εκεί και να παρακολουθούν στενά, αν θα η πόλη θα συνεχίσει να βουλιάζει.

Πηγή: Amusing Planet / Photo Credit Lana Sator / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.