ΖΩΗ

Ο τυφλός μηχανικός που έφτιαχνε φάρους!

Η εφεύρεση του έγινε τον 19ο αιώνα και εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα!

Photo credit Mark

Οι αμμοθίνες βρίσκονται κοντά στις ακτές, στο δέλτα ενός ποταμού και γύρω από τα λιμάνια. Πρόκειται για ρηχές αμμουδιές στο βυθό, οι οποίες αλλάζουν το σχήμα και τη θέση τους ανάλογα με τα ρεύματα της θάλασσας και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα πλοία.

Επειδή η άμμος παρασύρεται από τις παλίρροιες, είναι δύσκολο να τοποθετήσει κανείς ένα προειδοποιητικό φανάρι και ακόμα δυσκολότερο να εγκατασταθεί ένας μόνιμος φάρος πάνω σε κινούμενη αμμουδιά.

Photo credit Harley Flowers

Το πρόβλημα της ανέγερσης ενός φάρου στις αμμουδιές ανησυχούσε πολύ τον Αλεξάντερ Μίτσελ (Alexander Mitchell 1780 – 1868), έναν Ιρλανδό κατασκευαστή τούβλων από το Μπέλφαστ, ο οποίος ήταν και αυτοδίδακτος μηχανικός.

Ο Μίτσελ αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία επίσημη κατάρτιση στον τομέα της μηχανικής ή της κατασκευής φάρων, και το βασικότερο ήταν τυφλός!

Ο Μίτσελ γεννήθηκε το 1780 στο Δουβλίνο και ήταν γιος ενός Γενικού Επιθεωρητή Στρατώνων στην Ιρλανδία, με αποτέλεσμα η οικογένεια του να μετακομίζει συνεχώς σε όλη τη χώρα.

Σε ηλικία επτά ετών, εισήχθη στην αριστοκρατική Ακαδημία του Μπέλφαστ, όπου ανακάλυψε την αγάπη του για τα μαθηματικά και διακρίθηκε σε αυτά.

Η όραση του ήταν πάντοτε φτωχή, αλλά σταδιακά χειροτέρευε καθώς μεγάλωνε. Σε ηλικία 16 ετών, δεν μπορούσε πλέον να διαβάσει, ενώ στα 22 του τυφλώθηκε τελείως.

Παρά το πρόβλημα του, ο Μίτσελ ήταν αισιόδοξος άνθρωπος. Παντρεύτηκε την κόρη ενός γείτονα, ενάντια στις επιθυμίες της μητέρας του, και απέκτησε μαζί της πέντε παιδιά. Δημιούργησε επίσης μια επιτυχημένη επιχείρηση κατασκευής τούβλων, που του επέτρεψε να αγοράσει ακίνητα και κτήματα γύρω από την πόλη.

Ο Μίτσελ είχε μια ενεργή κοινωνική ζωή και κινείτο τόσο φυσικά με την παρουσία άλλων στο σπίτι του, ώστε κάποιοι που δεν γνώριζαν ότι ήταν τυφλός, δεν μπορούσαν να το καταλάβουν.

Εικόνα London’s Science Museum

Αυτό, όμως, που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει βιδωτούς φάρους στις αμμοθίνες, λύνοντας το πρόβλημα που απασχολούσε τους ναυτικούς.

Η λύση του Μίτσελ ήταν απλή: Αντί να τοποθετούν σωρούς σιδήρου κατευθείαν στη μαλακή λάσπη του βυθού για να δημιουργήσουν ένα θεμέλιο, έπρεπε να το βιδώνουν, σαν ένα γιγαντιαίο τιρμπουσόν, πάνω στο οποίο τοποθετείτο η εξέδρα για έναν μόνιμο φάρο.

Η εφεύρεση του έχει ακόμα και σήμερα χρησιμότητα για διάφορες εφαρμογές κτιρίων, από φάρους μέχρι σιδηροδρομικές, τηλεπικοινωνιακές, οδικές και πολλές άλλες βιομηχανίες, όπου απαιτείται γρήγορη εγκατάσταση.

Οι περισσότερες βιομηχανίες χρησιμοποιούν θεμέλια με σωληνώσεις λόγω της χαμηλού κόστους και των μειωμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το βίδωμα των θεμελίων στο έδαφος σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη μετατόπιση του εδάφους, επομένως δεν χρειάζεται να μεταφέρονται οι σωροί χώματος από το σκάψιμο, εξοικονομώντας το κόστος μεταφοράς και μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα του έργου.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΖΩΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.