ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Η μέδουσα αυτή μπορεί να σκοτώσει 60 ανθρώπους!

Είναι το πιο δηλητηριώδες πλάσμα στη Γη.

Photo Credit Jamie Seymour

Η μέδουσα «box jellyfish» μπορεί με ένα μόνο τσίμπημα της να προκαλέσει αφόρητο πόνο και δερματική νέκρωση, ενώ αν η δόση του δηλητηρίου στον οργανισμό είναι αρκετά μεγάλη, επέρχεται καρδιακή ανακοπή και θάνατος μέσα σε λίγα λεπτά!

Οι μέδουσες αυτές ανήκουν στην οικογένεια (Cubozoa) και οι πιο δηλητηριώδεις είναι οι Chironex fleckeri, Carukia barnesi και Malo kingi.

Η μορφή της «box jellyfish» παραπέμπει σε «κουδούνι», ενώ διαθέτει και μακριά λεπτά πλοκάμια, τα οποία έχουν σχήμα σαν προβοσκίδες ελέφαντα. Κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τις άλλες μέδουσες, μέχρι 6 μέτρα ανά λεπτό.

Μια πλήρως ανεπτυγμένη μέδουσα αυτού του είδους έχει μήκος έως 20 εκατοστά, ενώ τα πλοκάμια της μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 3 μέτρα. Το βάρος του εκτιμάται γύρω στα 2 κιλά.

Διαθέτει περίπου 60 πλοκάμια, κάθε ένα από τα οποία έχει περίπου 500.000 cnidocytes (κύτταρα παραγωγής δηλητηρίου), τα οποία μέσω ενός μικροσκοπικού μηχανισμού εισάγουν το δηλητήριο στο θύμα τους.

Photo Credit Guido Gautsch

Οι μέδουσες αυτές οι οποίες ζουν στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, απασχόλησαν έντονα τους επιστήμονες και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Κατόρθωσαν να βρουν ένα «μοριακό αντίδοτο», που μπλοκάρει τα συμπτώματα ενός τσιμπήματος, εάν τοποθετηθεί στο δέρμα μέσα σε 15 λεπτά.

Οι ερευνητές πήραν εκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα και στη συνέχεια πρόσθεσαν το δηλητήριο της μέδουσας, αναζητώντας εκείνα τα οποία επιβίωσαν από τη διαδικασία.

«Είναι η πρώτη μοριακή ανατομή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτό το είδος δηλητηρίου και, ενδεχομένως, πώς λειτουργεί γενικά το δηλητήριο», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Raymond Lau.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φάρμακο – το οποίο είναι ασφαλές για ανθρώπινη χρήση και είναι ήδη διαθέσιμο – θα σταματήσει εντελώς τη νέκρωση του δέρματος και τον πόνο, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να σταματήσει μια καρδιακή προσβολή.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Πηγή: Guardian και Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.