ΕΡΕΥΝΑ

Το στρες παχαίνει!

Εντυπωσιακά ευρήματα έρευνας.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το στρες σε κάνει να μην δεν θέλεις να τρως. Τα δεδομένα, όμως, μιας νέας μελέτης από Αυστραλούς επιστήμονες, αλλάζουν όσα γνωρίζαμε ή πιστεύαμε.

Σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αυτά που τρώνε σε κατάσταση στρες, παίρνουν βάρος σε αντίθεση με εκείνα τα οποία παίρνουν την ίδια τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας, σε κατάσταση ηρεμίας.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι μια μοριακή οδός που ενεργοποιείται από το άγχος, μπορεί να αλλάξει τις μεταβολικές διεργασίες του σώματος και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Προηγούμενες μελέτες αποκάλυψαν ότι ενώ τα υψηλά επίπεδα στρες γενικά οδηγούν σε μειωμένη πρόσληψη τροφής, δεν ισχύει το ίδιο όταν υπάρχει πρόσβαση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος ή ζάχαρη.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι, όταν υπήρχαν διαθέσιμα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα ποντίκια έγιναν παχύσαρκα ταχύτερα από αυτά που κατανάλωναν την ίδια υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε ένα περιβάλλον χωρίς άγχος», λέει ο ερευνητής Kenny Chi Kin Ip.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε καταστάσεις υψηλού στρες ένα νευροπεπτίδιο που ονομάζεται NPY και θεωρείται ρυθμιστής της όρεξης, ενεργοποιείται υπερβολικά. Διαπιστώθηκε ότι αυτή η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ρυθμίζει και την ανταπόκριση του σώματος στο στρες στα τρόφιμα.

«Ανακαλύψαμε ότι όταν απενεργοποιήσαμε την παραγωγή NPY στον εγκέφαλο, μειώθηκε η πρόσληψη βάρους», λέει ο Ip. «Χωρίς NPY, η αύξηση βάρους σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με άγχος, ήταν η ίδια με την αύξηση του σωματικού βάρους στο περιβάλλον χωρίς άγχος. Αυτό δείχνει μια σαφή σύνδεση μεταξύ του στρες, της παχυσαρκίας και του NPY».

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι το άγχος φάνηκε να ενισχύει σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, τα οποία αυξάνουν τη δραστηριότητα του ΝΡΥ. Αυτό το πρωτεϊνικό μόριο, στη συνέχεια αύξησε την όρεξη των πειραματόζωων και μείωσε την ικανότητα του σώματος να καίει την ενέργεια, αποθηκεύοντας έτσι τις θερμίδες ως λίπος.

«Τα ευρήματά μας αποκάλυψαν έναν φαύλο κύκλο, όπου τα χρόνια υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που προκαλούνται από το άγχος και μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας, αυξάνουν όλο και περισσότερο το βάρος», εξηγεί ο Herbert Herzog, επικεφαλής της έρευνας που έγινε στο Garvan Institute of Medical Research.

«Αυτό ενίσχυσε πραγματικά την ιδέα ότι είναι κακό να τρώτε πρόχειρο φαγητό ή τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας σε κατάσταση άγχους, γιατί κάτι τέτοιο οδηγεί σε παχυσαρκία».

Η νέα μελέτη είναι συναρπαστική από διάφορες πλευρές. Όχι μόνο υπογραμμίζει πόσο το οξύ στρες μπορεί να μεταβάλει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο ο μεταβολισμός ενός οργανισμού επεξεργάζεται το θερμιδικό φορτίο, αλλά αποκαλύπτει, επίσης, μια μη ανακαλυφθείσα δράση της ινσουλίνης.

«Είμαστε έκπληκτοι για το ότι η ινσουλίνη είχε τόσο σημαντικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο», λέει ο Herzog. «Είναι ολοένα και πιο σαφές ότι δεν επηρεάζει μόνο τις περιφερειακές περιοχές του σώματος, αλλά ότι ρυθμίζει λειτουργίες στον εγκέφαλο. Ελπίζουμε να διερευνήσουμε περαιτέρω αυτές τις επιπτώσεις στο μέλλον».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.

Πηγή: New Atlas / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.