ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολυέλαιος από νερό της βροχής!

Καλλιτεχνική εγκατάσταση μέσα σε δάσος.

Σαν ένας πολυέλαιος από σταλακτίτες ανάμεσα στα πεύκα, μοιάζει το συναρπαστικό έργο του Τζον Γκρέιντ (John Grade), το οποίο έχει εγκατασταθεί στο πάρκο γλυπτικής Άρτε Σέλα (Arte Sella), στο Μπόργκο Βαλσουγκάνα (Borgo Valsugana), στη βόρεια Ιταλία.

Πρόκειται για μια δεξαμενή από 5.000 διαυγείς σταγόνες, κάθε μία από τις οποίες είναι συνδεδεμένη με ημιδιαφανή δίχτυα που στηρίζονται σε κορμούς δέντρων.

Κατά το σχεδιασμό της δεξαμενής, ο Grade μελέτησε το οικοσύστημα του πάρκου, σχεδιάζοντας προσεκτικά την εγκατάσταση σε αρμονία με το γύρω τοπίο.

Η δεξαμενή είναι κατασκευασμένη από θερμικά διαμορφωμένα πλαστικά μέρη, πλαισιωμένα με λωρίδες από κέδρο Αλάσκας. Κάθε σταγόνα είναι δεμένη σε δίχτυα ψαράδων, τα οποία ενσωματώνονται σε δακτυλίους από ανοξείδωτο χάλυβα, για να στηρίζουν την κατασκευή πάνω στους κορμούς των δέντρων.

Όταν πέφτει βροχή ή το χιόνι, το νερό συσσωρεύεται μέσα στις σακούλες της δεξαμενής, δίνοντάς τους το σχήμα που έχουν τα σταγονίδια.

Τον χειμώνα η εγκατάσταση γίνεται πιο βαριά και χαμηλώνει, ενώ σε ηλιόλουστο και ζεστό καιρό, αναδύεται πίσω στην αρχική της θέση καθώς το νερό εξατμίζεται.

«Το γλυπτό ανεβαίνει και κατεβαίνει σε συνδυασμό με τις βροχές ή τα χιόνια», λέει ο Grade. Τα ελατήρια κάτω από την εγκατάσταση περιορίζουν το κατακόρυφο εύρος της κίνησης, οπότε η δεξαμενή παραμένει πάντα τρία μέτρα πάνω από το έδαφος.

Το γλυπτό στην αρχική του διάταξη ζυγίζει 32 κιλά, αλλά όταν γεμίσει με βροχή, μπορεί να υπερβεί τα 360 κιλά. Η δεξαμενή χρησιμεύει για να… πορίζει το γύρω τοπίο, καθώς όταν το νερό εξατμίζεται, δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον που βοηθά την άνθηση των γύρω φυτών.

Πηγή: Colossal / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.