ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το νησί των κινηματογράφων

Οι… ξεθωριασμένες αίθουσες της Κούβας.

Το 1958, η Κούβα είχε 511 κινηματογράφους, και μόνο η Αβάνα είχε 130 – περισσότερους από τη Νέα Υόρκη ή το Παρίσι την εποχή εκείνη.

Η Ιταλίδα φωτογραφός Καρολίνα Σαντρέτο (Carolina Sandretto) πήγε στο νησί και με τον φακό της απαθανάτισε τα ξεχασμένα κτίρια, τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο της «Cines de Cuba».

Όπως αναφέρει, η επανάσταση στην Κούβα σταμάτησε την ακμή του κινηματογράφου στο νησί και 60 χρόνια από τότε μόνο 19 κτίρια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.

Μερικοί παλιοί κινηματογράφοι είναι πλέον θέατρα ή χώροι που χρησιμοποιούν μερικά τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, ενώ η πλειονότητα τους έχει παραδοθεί αργά και αμείλικτα στη φθορά του χρόνου.

Οι περισσότεροι από τους κινηματογράφους της Κούβας χτίστηκαν και διαχειρίζονταν από αμερικανικές εταιρείες όπως οι «20th Century Fox», η «Columbia Pictures» και η «Metro-Goldwyn-Mayer», που παρουσίαζαν κινηματογραφικές παραγωγές τόσο από το Χόλιγουντ όσο και από την Cinecittà στη Ρώμη

Μετά την κουβανική επανάσταση, το κόστος διατήρησης των κινηματογράφων ήταν τεράστιο, δεδομένου του διαθέσιμου κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι, πολλά κτίρια άλλαξαν χρήση ή εγκαταλείφθηκαν.

Για να ολοκληρώσει το βιβλίο της η Sandretto πήγε 30 φορές στο νησί, σε διάστημα τεσσάρων ετών, φωτογραφίζοντας περισσότερα από 300 κτίρια κινηματογράφων, χρησιμοποιώντας μια μεσαίου μεγέθους φωτογραφική μηχανή Hasselblad της δεκαετίας του 1950.

Ο καθορισμός του αριθμού των κινηματογράφων που υπήρχαν και οι διευθύνσεις τους ήταν αρχικά δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τα κτίρια αυτά στο Διαδίκτυο και η Google δεν είναι διαθέσιμη στην Κούβα.

Ένας τρόπος με τον οποίο η Sandretto κατάφερε να παρακάμψει αυτό το πρόβλημα, ήταν να βρει ηλικιωμένα άτομα σε κάθε πόλη ή χωριό και να τους ζητήσει να την πάνε στους κινηματογράφους.

Κάθε φορά έμενε έκπληκτη από αυτό που εύρισκε, καθώς κάθε κινηματογραφικό κτίριο ήταν εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο.

Περισσότερο από ό,τι στις εκσυγχρονισμένες χώρες, όπου οι κινηματογράφοι έχουν συχνά εξαφανιστεί στο όνομα της προόδου και της εξέλιξης, στην Κούβα σηματοδοτούν τους τεράστιους κοινωνικούς μετασχηματισμούς που έχουν συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Πηγή: Guardian / Photo Credit Carolina Sandretto / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.