ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Βιβλιοθήκη – πράσινο διαστημόπλοιο!

Εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Χρησιμοποιώντας ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο κισσού ως παθητική ηλιακή συσκευή, μια νέα βιβλιοθήκη που σχεδιάστηκε για τη Μαδρίτη, παίρνει ένα εξωγήινο σχήμα.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία 3GATTI αποκαλεί τη ασυνήθιστη δομή «πράσινο διαστημόπλοιο», το οποίο οραματίζεται σαν ζωντανό οργανισμό που ξεπερνά την απλή φιλοξενία μιας συλλογής βιβλίων, ώστε να αλληλεπιδράσει με τη γειτονιά και τους κατοίκους της.

Για να «προσγειωθεί» στη γειτονιά Βιγιαβέρντε (Villaverde), το «πράσινο διαστημόπλοιο» διαθέτει ένα διαφανές χαμηλότερο επίπεδο που θα φιλοξενεί πιο θορυβώδεις λειτουργίες, όπως συναντήσεις, ενώ το δυναμικό ανώτερο επίπεδο προσφέρει χώρο για ήσυχες ζώνες μελέτης.

Το βολβώδες ανώτερο επίπεδο φαίνεται να αιωρείται πάνω από το έδαφος μόνο του, ενώ τα αναχώματα στην οροφή του ανοίγουν προς τον ουρανό και οι πλευρές του είναι γεμάτες από παράθυρα.

Το σκυρόδεμα και το τούβλο του ανώτερου επιπέδου υποστηρίζουν ένα γεωμετρικό κόκκινο πλαίσιο και μια επένδυση από μεταλλικά δίχτυα πάνω στα οποία θα αναπτυχθούν κισσοί και αμπέλια.

Το καλοκαίρι, αυτό το πράσινο γίνεται παχύ και πλούσιο, διατηρώντας το κτίριο δροσερό. Το φθινόπωρο, παίρνει αποχρώσεις του χρυσού και του κόκκινου πριν ρίξει τα φύλλα του τον χειμώνα και το σκούρο γκρι κτίριο κτιρίου κάτω θα προσελκύσει τη θερμότητα του ήλιου.

Η βιβλιοθήκη θα μπορούσε ενδεχομένως να αναζωογονήσει ένα αστικό συγκρότημα που αυτή τη στιγμή φαίνεται αρκετά υποβαθμισμένο, ενώ παράλληλα δημιουργεί και νέες ζώνες συγκέντρωσης που είναι κρυμμένες κάτω από την πρόσοψη.

Πίσω από αυτό, ένας υπαίθριος χώρος παραμένει ανοικτός για να προσφέρει στους πεζούς μια συντόμευση ανάμεσα στους δρόμους, ενώ άλλοι ανοιχτοί χώροι θα γίνουν κήποι λαχανικών που συνδέονται με τις αίθουσες βιβλιοθήκης των παιδιών.

Πηγή: Web Urbanist / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.