ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ενέργειας!

Ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Η φωτογράφος Ναταλία Σομπάνσκα (Natalia Sobanska), μας ξεναγεί με τις εικόνες της σε ένα εγκαταλελειμμένο τεράστιο κτίριο, το οποίο από το 1920 ήταν ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία και ίσως σε όλη την Ευρώπη.

Όπως μας πληροφορεί, ο σταθμός Σομπιέρκι (Szombierki) αποτελεί εγγενές στοιχείο του τοπίου του Μπίτομ (Bytom) και η κατασκευή του ξεκίνησε μετά το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ αρχικά υποτίθεται ότι ήταν εργοστάσιο εκρηκτικών.

Ο επενδυτής και ο πρώτος ιδιοκτήτης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ήταν η γερμανική εταιρεία Schaffgotsh Bergwerksgesellschaft GmbH, η οποία ανήκε στην οικογένεια Schaffgotschs της Άνω Σιλεσίας.

Το κτίριο κατασκευάστηκε με μοντέρνο στυλ σύμφωνα με το σχεδιασμό των αρχιτεκτόνων Emil και George Zillman. Το εργοστάσιο άνοιξε στις 29 Νοεμβρίου 1920.

Στα έτη 1939-1944 ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Szombierki είχε μέγιστη ισχύ 100 MW, γεγονός που τον καθιστούσε από τις μεγαλύτερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Πολωνία.

Εκείνη την εποχή εργάζονταν 900 άτομα και θα μπορούσε να θεωρηθεί τότε ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, με εμβαδόν 36.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού περιλαμβάνονται μια μεγάλη αίθουσα 2.800 τετραγωνικών μέτρων, τρεις καμινάδες 120 μέτρων και ένας πύργος ρολογιού, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους στην Πολωνία.

Στη δεκαετία του 1970, η μονάδα παραγωγής ενέργειας μετατράπηκε από θερμοηλεκτρικό σταθμό σε μονάδα συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούσε με σημαντικά μειωμένη δυναμικότητα, και κυρίως ως μονάδα εφεδρικής ενέργειας.

Το 2011, όταν αποκτήθηκε από τη φινλανδική εταιρεία Fortum, έκλεισε λόγω ανησυχιών για τη σταθερότητα της δομής. Από το 2013 έχει επίσημα χαρακτηρισθεί ως μνημείο.

Πηγές: Bored Panda και Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.