ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πολύχρωμοι τοίχοι από λάσπη!

Οικολογικές και φτηνές κατασκευές σπιτιών στην Γκάνα.

Οι  κατασκευές με τα υλικά της γης δεν είναι καινοτομία, αντίθετα, ακόμα και ορισμένα τμήματα του Σινικού Τείχους της Κίνας έγιναν πριν από αιώνες, χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική.

Στην Γκάνα μια νεαρή επιχειρηματίας , η Τζοέλ Έγιεσον (Joelle Eyeson) κατασκευάζει με σύγχρονες μεθόδους, τοίχους από λάσπη που θεωρεί ως μια οικονομική, βιώσιμη λύση, με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ακόμη στοιχηματίζει ότι μπορεί να είναι η απάντηση στο στεγαστικό έλλειμμα στη χώρα της.

Πρόκειται για ένα στοιχειώδες σύστημα κατασκευής, στο οποίο ο πηλός τοποθετείται οριζόντια σε στρώματα ύψους 15 cm το καθένα και συμπιέζεται με εργαλεία, για να επιτύχει την ιδανική πυκνότητά του, δημιουργώντας έτσι μια ανθεκτική δομή, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή σπιτιών.

Το 2016, η Eyeson ίδρυσε την ομάδα Hive Earth, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις δομικές κατασκευές. Η πρότασή της είναι να οικοδομούνται προσιτές και οικολογικές κατοικίες μέσω αυτού του συστήματος, χρησιμοποιώντας υλικά τοπικής προέλευσης και διαθέσιμα σε αφθονία σε όλη τη Δυτική Αφρική.

Οι τοίχοι κατασκευάζονται με συνδυασμό άμμου, πηλού και 5% τσιμέντου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Joelle, εάν ο πελάτης θέλει να είναι 100% οικολογικός, το τσιμέντο μπορεί να αντικατασταθεί από ασβέστη.

Η διαδικασία κατασκευής  είναι αρκετά απλή. Τα υλικά επιλέγονται και τοποθετούνται σε έναν αναμίκτη, για να σχηματίσουν μια υγρή μάζα. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, τοποθετείται σε καλούπια και κατανέμεται έτσι ώστε να «δέσει».

Μετά από αυτό, τα καλούπια αφαιρούνται και οι τοίχοι στεγνώνουν, ώστε να μεταφερθούν στο χώρο που θα χτιστεί το σπίτι.

Οι κατασκευές της Hive Earth έχουν προσελκύσει την προσοχή λόγω της αισθητικής τους. Ο συνδυασμός των στρωμάτων με διαφορετικά γήινα μείγματα έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται σχέδια με κύματα, φυσικές υφές και όμορφα γήινα χρώματα.

«Πολλά από τα χρώματα που βλέπετε στους τοίχους είναι τα φυσικά χρώματα της γης. Στην Γκάνα, έχουμε τόσες διαφορετικές παραλλαγές χώματος που μπορούμε να πάρουμε, από ανοιχτό μπεζ, γκρι, κόκκινο ή ακόμα και μαύρο. Μερικές φορές προσθέτουμε χρωστικές από οξείδιο σιδήρου για να δημιουργήσουμε φωτεινότερα χρώματα, αν το ζητήσει ο πελάτης», λέει η Joelle.

Το έλλειμμα στέγης στη Γκάνα ανέρχεται σήμερα σε 1,7 εκατομμύρια σπίτια και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται. Λόγω του χαμηλού κόστους κατασκευής, η Hive Earth καταφέρνει να χτίσει ένα σπίτι με ένα υπνοδωμάτιο μόνο για 5.000 δολάρια.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό μπορεί να λύσει την κρίση στέγασης όχι μόνο στην Γκάνα αλλά και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Εκτός από το χαμηλό κόστος, ένα άλλο πλεονέκτημα της οικοδόμησης με τη γη είναι ότι μπορεί να κρατά δροσερούς τους εσωτερικούς χώρους, μειώνοντας τη χρήση των συστημάτων κλιματισμού. Η συντήρησή του είναι επίσης χαμηλή και δεν υπάρχει ανάγκη βαφής των τοίχων.

Επίσης, η ομάδα Hive Earth έχει ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις και προτίθεται να παράγει οικιστικές διακοσμήσεις, ενώ σκοπεύει να διοργανώσει εργαστήρια σε πανεπιστήμια, για να διδάξουν στους νέους και τους μελλοντικούς αρχιτέκτονες πώς να σχεδιάσουν με τη γη.

Πηγή: Arch Daily / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.