ΕΡΕΥΝΑ

Μυρίστε σοκολάτα και κόψτε το κάπνισμα!

Εντελώς ανατρεπτική μελέτη…

Το να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα. Χρειάζεται τόνους θέλησης και δύναμης, ενώ πολλοί χρησιμοποιούν επιθέματα νικοτίνης, υποκατάστατα και συμβουλές από ψυχολόγους.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη προτείνει μια… γλυκιά λύση, καθώς διαπιστώνει ότι η μυρωδιά της σοκολάτας, και άλλες ευχάριστες οσμές, όπως βανίλια ή μέντα, μειώνει την επιθυμία να καπνίσεις ένα τσιγάρο.

Η μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, διαπίστωσε ότι οι καπνιστές, οι οποίοι δεν προσπαθούσαν να σταματήσουν το τσιγάρο, είδαν την ένταση της επιθυμίας τους να μειώνεται κατά 23%, όταν μπορούσαν να αναπνεύσουν την αγαπημένη τους μυρωδιά.

«Χρειάζονται επειγόντως νέες παρεμβάσεις για να βοηθηθούν τα εκατομμύρια που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά είναι ανίκανα να το κάνουν», επισήμανε ο ψυχολόγος Δρ. Μάικλ Σαγιέτ (Dr Michael Sayette), επικεφαλής της μελέτης.

«Ακόμα και με υποκατάστατα της νικοτίνης, η υποτροπή είναι κοινή. Η χρήση ευχάριστων οσμών για τη διακοπή του καπνίσματος προσφέρει μια ξεχωριστή και καινοτόμο μέθοδο», παρατηρεί.

Όπως υπογράμμισαν οι ερευνητές, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, θα υποστούν υποτροπή εντός δεκαπενθημέρου.

Μόνο το 4% των ανθρώπων που προσπάθησαν να κόψουν το τσιγάρο, το κατάφεραν με επιτυχία μετά από ένα χρόνο.

Στη μελέτη, 232 καπνιστές μύριζαν και βαθμολογούσαν διάφορες ευχάριστες μυρωδιές, καθώς και μια δυσάρεστη οσμή, καπνό από τα τσιγάρα που προτιμούν, και μια ουδέτερη οσμή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτές οι ευχάριστες μυρωδιές μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ικανότητα ενός ατόμου να σταματήσει το κάπνισμα, αν και οι επιστήμονες παραδέχονται ότι ο λόγος για αυτό το αποτέλεσμα παραμένει ασαφής.

Ο Sayette σημείωσε επίσης ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτή η στρατηγική μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη από μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες προσεγγίσεις.

Πηγή: Metro / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.