ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Φουτουριστικά αρχαία λουτρά!

Μετατρέπονται σε ενεργειακό πρότυπο.

Ο αρχιτέκτονας Βινσέντ Καλμπό (Vincent Callebaut) είναι γνωστός για τα πράσινα έργα του, τα οποία συνδυάζουν εντυπωσιακά φουτουριστικά κτίρια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το στούντιο του κέρδισε τον διαγωνισμό για την αναζωογόνηση των αρχαία ιαματικών λουτρών στην πόλη Αιξ-λε-Μπαιν (Aix-les-Bains), στη Γαλλία, μετά από λαϊκή ψηφοφορία.

Το σχέδιο του, το οποίο ονομάζεται «Ο αφρός των κυμάτων», όχι μόνο θα αποκαταστήσει τα αρχαία ιαματικά λουτρά, αλλά και θα εισαγάγει ένα αειφόρο, ενεργειακό παράδειγμα, το οποίο ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές για ουδέτερο άνθρακα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μικτής χρήσης, το οποίο περιλαμβάνει χώρους οικιστικής, εμπορικής, τουριστικής, εκπαιδευτικής και αστικής γεωργίας, με στόχο να προσελκύσει ντόπιους, τουρίστες και επιχειρηματικές επενδύσεις.

Στο κτιριακό συγκρότημα, προβλέπονται μεταξύ άλλων ένα εμπορικό κέντρο με εστιατόρια εστιασμένα στην υγιεινή διατροφή, κοινόχρηστοι χώροι, 185 «πράσινα διαμερίσματα» και τεράστιο πάρκινγκ.

Επίσης, ένα αστικό αγρόκτημα για υδροπονική καλλιέργεια λαχανικών, βρίσκεται στην «πράσινη» στέγη.

«Το όλο αρχιτεκτονικό έργο είναι ο φορέας των νέων παραδειγμάτων της κοινωνίας μας», ανέφεραν οι αρχιτέκτονες. «Προσφέρει στους μελλοντικούς κατοίκους και επισκέπτες τη δυνατότητα να υιοθετήσουν νέους τρόπους ζωής που σέβονται το περιβάλλον, την υγεία και την ευημερία των πόλεων, για να ζουν καλύτερα».

Εκτός από την «πράσινη στέγη», τα κτίρια θα διαθέτουν προσόψεις σαν κύματα με αρκετά μεγάλα μπαλκόνια για να δημιουργηθούν δέντρα και ιδιωτικοί κήποι.

Το έργο στοχεύει στην παραγωγή περισσότερης ενέργειας από ό, τι καταναλώνει και θα περιλαμβάνει ηλιακή, φωτοβολταϊκή και θερμική οροφή, ένα εργοστάσιο μίνι-βιομάζας και συστήματα συγκομιδής και αξιοποίησης του νερού της βροχής.

Πηγή: Inhabitat / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.