ΕΡΕΥΝΑ

Ποιο είναι το πιο χαλαρωτικό χρώμα του κόσμου;

Το βρήκε μια νέα έρευνα.

Η σχέση των ανθρώπων με το χρώμα αποτελεί έναν στενό συναισθηματικό δεσμό, ο οποίος μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε στρες με αυξημένο καρδιακό ρυθμό ή να μας χαλαρώνει, προσφέροντας μια ζεστή και ασαφή αίσθηση ικανοποίησης.

Μια παγκόσμια έρευνα που έγινε από τον έμπορο χαρτιού G.F.Smith και ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, στην Αγγλία, έδειξε ότι υπάρχουν χρώματα που ηρεμούν, και άλλα, τα οποία υποδαυλίζουν την οργή και την ένταση.

Το πρόγραμμα για τα αγαπημένα χρώματα του κόσμου περιελάμβανε 26.596 συμμετέχοντες από περισσότερες από 100 διαφορετικές χώρες, και πιθανώς ήταν η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ για αυτό το θέμα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από αυτούς να αναγράφουν χαρακτηριστικά και συναισθήματα που συνδέονται με συγκεκριμένα χρώματα, με την ελπίδα να ανακαλύψουν τι σημαίνουν οι διαφορετικές αποχρώσεις σε διαφορετικούς ανθρώπους, και πόσο μπορούν να τους επηρεάσουν.

Εικόνα G.F.Smith

«Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ χρώματος και συναισθήματος. Παρόλο που δεν συμφωνούν όλες αυτές οι μελέτες, από τη βιβλιογραφία μπορούμε να βγάλουμε μερικά συνεπή αποτελέσματα», γράφει η καθηγήτρια Άννα Φράκλιν (Anna Franklin), κορυφαία εμπειρογνώμονας στον τομέα της ψυχολογίας χρώματος.

«Πρώτον, όσο πιο κορεσμένο είναι το χρώμα, τόσο περισσότερο συνδέεται με ενθουσιασμό και διέγερση» εξηγεί η Franklin. «Δεύτερον, όσο πιο ελαφρύ είναι το χρώμα, τόσο περισσότερο συνδέεται με την ηρεμία και τη χαλάρωση. Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι το μπλε και το πράσινο σχετίζονται με την ηρεμία και τη χαλάρωση».

Τα ευρήματα έδειξαν, επίσης, ότι το πορτοκαλί συσχετίζεται συχνότερα με την ευτυχία, ενώ το ροζ θεωρείται ως το πιο σέξι, ενώ τα χρώματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που συνδέονται περισσότερο με την πολυτέλεια, είναι το λευκό, το μοβ και το πορτοκαλί.

Κατά πλειοψηφία, το αγαπημένο χρώμα των ανθρώπων φαίνεται να είναι το πράσινο ή το μπλε, αν και υπήρχε μεγάλη ποικιλία στα αποτελέσματα.

Εικόνα G.F.Smith

Σύμφωνα με τη θεωρία οικολογικού σθένους (μόνο μία από τις χούφτες των θεωριών προτιμήσεων χρωμάτων), οι άνθρωποι φαίνονται να αγαπούν αυτά τα χρώματα επειδή σχετίζονται με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούμε να επωφεληθούμε και να απολαύσουμε, όπως ο καθαρός ουρανός, το καθαρό νερό και η βλάστηση.

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί τείνουμε να μην μας αρέσουν τα σκοτεινά καφέ χρώματα, καθώς τα συνδέουμε με βρώμικο νερό, και ασθένειες.

Ακόμη, ορισμένα χρώματα φαίνεται να ενσωματώνουν ένα καθολικό χαρακτηριστικό – για παράδειγμα, το κόκκινο ισοδυναμεί με θυμό – αν και ορισμένες ερμηνείες του χρώματος μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ομάδων.

«Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις των χρωμάτων, ιδιαίτερα αφορούν σε αφηρημένες έννοιες, μπορούν να διαφέρουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς», λέει η Franklin.

«Για παράδειγμα, ενώ το λευκό σχετίζεται με την ειρήνη σε μερικούς πολιτισμούς, σε άλλες συνδέεται με το θάνατο».

Πηγή: Ifl Science / Πρώτη Εικόνα Pixanay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.