ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Οι γάτες καταλαβαίνουν το όνομά τους, αλλά αδιαφορούν!

Κατατοπιστική μελέτη για τη συμπεριφορά τους!

Όσοι έχουν γάτες, αισθάνονται ότι δεν δίνουν σημασία στους ιδιοκτήτες τους και η φήμη που τις ακολουθεί, τις θέλει απομονωμένες ή γενικά να αποζητούν την ησυχία τους.

Μια μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία, έρχεται να αποκαλύψει τα «μυστικά» της γάτας, καθώς δείχνει ότι καταλαβαίνουν το όνομά τους, απλώς επιλέγουν να μας αγνοήσουν, όταν τις φωνάζουμε!

Ενώ οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να κάνουν πολύ λίγα πράγματα για να κερδίσουν την ανυπόμονη προσοχή των καλών αγοριών και κοριτσιών τους, οι γάτες είναι κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό.

Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να κατανοήσουν πολλά λόγια που τους λέμε. Οι γάτες μερικές φορές φαίνεται ότι έχουν ελάχιστη επίγνωση της ύπαρξής μας.

Αλλά ποια είναι τα όρια της ικανότητάς μας να επικοινωνούμε φωνητικά με τις γάτες;

Υπάρχουν πολλές έρευνες που εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα σκυλιά κατανοούν τις ανθρώπινες φωνές, αλλά μέχρι τώρα η ικανότητα των γάτων να ερμηνεύουν την ανθρώπινη ομιλία έχει εξερευνηθεί σχετικά ελάχιστα από επιστήμονες.

Για να διαπιστώσουν αν οι γάτες μπορούν να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των ονομάτων τους και άλλων λέξεων που τους λένε, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων με 78 αιλουροειδή.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν αν οι γάτες θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν το όνομά τους ανάμεσα από άλλες λέξεις, με βάση θα ήταν ένα ερέθισμα το οποίο συνδέεται με διάφορα οφέλη, όπως χάιδεμα και παιχνίδι.

«Για να δοκιμάσουμε την υπόθεση, παρουσιάσαμε τέσσερις διαφορετικές λέξεις ως ερεθίσματα εξοικείωσης, και στη συνέχεια παρουσιάσαμε τα ονόματα των γατών ως δοκιμαστικά ερεθίσματα», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής την εξελικτική ψυχολόγο Ατσούκο Σάιτο (Atsuko Saito).

Σε όλα τα πειράματα, οι ερευνητές εξέτασαν τις γάτες, οι οποίες αντιδρούσαν μόλις άκουγαν τα ονόματα τους, αλλά μόνο μετά την καταγραφή πρόσθετων λέξεων πριν από αυτά.

Οι αλληλεπιδράσεις καταγράφηκαν σε βίντεο, και στη συνέχεια αναλύθηκαν για να ανιχνεύσουν λεπτές διαφορές στην ανταπόκριση της γάτας, όπως κίνηση του αυτιού, κίνηση του κεφαλιού, φωνητική έκφραση, κίνηση ουράς και μετατόπιση του σώματος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι τις περισσότερες φορές οι γάτες μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των ονομάτων που λέγονται και άλλων λέξεων, ακόμα κι αν είναι παρόμοιες, και ανεξάρτητα από το αν αυτός που τις φωνάζει είναι ο ιδιοκτήτης τους ή κάποιος άγνωστος.

Η μοναδική εξαίρεση ήταν οι γάτες οι οποίες ζούσαν σε καφέ ή πολυσύχναστους χώρους, καθώς ακούνε πολλούς ανθρώπους που φωνάζουν πολλά διαφορετικά ονόματα γάτας, καθιστώντας πιο δύσκολο να απομονώσουν τα δικά τους.

Εκτός από αυτή την περίπτωση, οι ερευνητές λένε ότι τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματά τους δείχνουν σαφώς ότι «οι γάτες μπορούν να διακρίνουν το όνομα τους με βάση τις φωνητικές διαφορές».

Ουσιαστικά, τώρα γνωρίζουμε καλύτερα από ποτέ ότι μας καταλαβαίνουν αρκετά καλά όταν τις φωνάζουμε, απλώς επιλέγουν να μην μας δώσουν σημασία.

Σύμφωνα με τον Saito, τουλάχιστον δεν είναι κάτι… προσωπικό.

«Οι γάτες δεν εξελίσσονται για να ανταποκριθούν στα ανθρώπινα καλέσματα», δήλωσε. «Επικοινωνούν με τους ανθρώπους όταν θέλουν. Αυτή είναι η φύση της γάτας»!

Τα ευρήματα μελέτης αναφέρονται  αναφέρονται στο Scientific Reports.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.