ΕΡΕΥΝΑ

Οι αλλεργίες γίνονται πιο απειλητικές!

Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση, λένε οι ερευνητές.

Η εποχή των αλλεργιών έρχεται νωρίτερα, διαρκεί περισσότερο και γίνεται πιο σοβαρή τις τελευταίες δύο δεκαετίες, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν το γεγονός ως βασική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς το 10 με 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, πάσχει από εποχιακές αλλεργίες.

Σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health», οι ερευνητές ανέλυσαν τις μετρήσεις γύρης σε 17 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο σε διάστημα 20 χρόνων.

Από αυτές τις τοποθεσίες, οι 12 σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις στο φορτίο της γύρης με την πάροδο του χρόνου. Η διεθνής ομάδα των ερευνητών εκτιμά ότι η αύξηση στη γύρη σχετίζεται με αλλαγές στις μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος.

Σύμφωνα με την επιστημονική οργάνωση Union of Concerned Scientists (UCS), υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι. Ο πρώτος είναι τα αυξανόμενα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη πολλών φυτών και συνεπώς σε μεγαλύτερη ποσότητα γύρης.

Ο δεύτερος αφορά στην επέκταση της καλλιεργητικής περιόδου των φυτών, τα οποία παράγουν γύρη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο τρίτος είναι οι μακρύτερες περίοδοι άνοιξης, οι οποίες επιμηκύνουν την παραγωγή γύρης ορισμένων φυτών και επιτρέπουν τη δημιουργία περισσότερων μυκητιακών σπόρων στον αέρα.

Ο Lewis Ziska, επικεφαλής της μελέτης θεωρεί ότι αλλεργιογόνα φυτά, τα οποία παράγουν γύρη θα ευδοκιμήσουν, δημιουργώντας έναν πρόσθετο παράγοντα επιβάρυνσης για όσους πάσχουν από αλλεργία ή άσθμα.

Πηγή: Smithsonian / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.