ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δέντρο όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου!

Είναι το ψηλότερο στα τροπικά δάση του πλανήτη!

Το ψηλότερο τροπικό δέντρο στον κόσμο είναι ένα γιγάντιο, καθώς φτάνει τα 100,8 μέτρα από το έδαφος μέχρι τον ουρανό και βρίσκεται σε δάσος στην περιοχή Σαμπάχ, στο Βόρνεο της Μαλαισίας.

Βέβαια, δεν είναι το ψηλότερο στον κόσμο, καθώς αυτό τον τίτλο κατέχει ο «Υπερίων», ο οποίος βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο των ερυθρόδεντρων στην Καλιφόρνια και έχει ύψος 115,61 μέτρα.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μαλαισίας, αυτό το δέντρο που το ονόμασαν «Menara» (μαλαισιανή λέξη για τον πύργο), πιθανότατα είναι το ψηλότερο ανθοφόρο στον κόσμο.

Μελετώντας το Menara, οι ερευνητές ελπίζουν να καταλάβουν πώς τα δένδρα φτάνουν τόσο ψηλά και αν κάποιοι παράγοντες τα εμποδίζουν να ψηλώσουν περισσότερο.

Το Menara ανήκει σε ένα τροπικό είδος γνωστό ως κίτρινο μεράντι (Shorea faguetiana), ένα μέλος της οικογένειας Dipterocarpaceae, το οποίο ευδοκιμεί στα υγρά τροπικά δάση της νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι προηγούμενοι κάτοχοι του ρεκόρ για το ψηλότερο τροπικό δέντρο προέρχονταν από αυτήν την περιοχή και από το γένος Shorea.

Η ομάδα εντόπισε το Menara χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ γνωστή ως «ανίχνευση και εύρεση φωτός», ή lidar. Στην ουσία, ένα αεροσκάφος που φέρει αυτή τη συσκευή, έριξε τα λέιζερ από ψηλά και οι αντανακλάσεις τους δημιούργησαν δεδομένα για έναν τοπολογικό χάρτη.

Μετά την ανασκόπηση των δεδομένων, οι ερευνητές πήγαν για να δουν το Menara τον Αύγουστο του 2018, χρησιμοποιώντας επίγειο λέιζερ, προκειμένου να δημιουργήσουν εικόνες υψηλής ανάλυσης 3D και τράβηξαν εικόνες από ψηλά με ένα drone.

Ένας ντόπιος αναρριχητής, ο Unding Jami, της ερευνητικής εταιρικής σχέσης της Νοτιοανατολικής Ασίας για τα τροπικά δάση, σκαρφάλωσε στο δέντρο τον Ιανουάριο του 2019, για να μετρήσει το ακριβές ύψος του με μια ταινία.

«Ήταν μια τρομακτική αναρρίχηση, επειδή φυσούσε πολύ, καθώς τα πιο κοντινά δέντρα είναι πολύ απομακρυσμένα», δήλωσε ο Jami. «Αλλά ειλικρινά, η θέα από την κορυφή ήταν απίστευτη. Δεν ξέρω τι να πω εκτός από ότι ήταν πολύ, πολύ, πολύ καταπληκτικό»!

Το επίτευγμα της Jami αποκαλύπτει ότι το Menara είναι πιθανόν το ψηλότερο ανθοφόρο δέντρο στον κόσμο, καθώς είναι ψηλότερο από τον προηγούμενο κάτοχο ρεκόρ, έναν ευκάλυπτο (Eucalyptus regnans) στην Τασμανία, που έχει ύψος 99,6 μέτρα.

Χωρίς να υπολογίζονται οι ρίζες του, το δέντρο ζυγίζει σχεδόν 81.500 κιλά. Αλλά μόνο το 5% της μάζας του προέρχεται από τα κλαδιά του, περίπου 40 μέτρα. Το υπόλοιπο 95% βρίσκεται στον κορμό του, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, το Menara μπορεί να είναι ευάλωτο σε ζημιές από τους ανέμους, αλλά μέχρι στιγμής διασώζεται χάρη στην προστατευόμενη θέση του, στην κοιλάδα.

Βίντεο Luke Malhi

Πηγή: Live Science  / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.