ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Αρχιπέλαγος από πλωτές πόλεις!

Η λύση απέναντι στους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αύξηση των επιπέδων της θάλασσας. Η δημιουργία πλωτών πόλεων αποτελεί μια λύση, πάνω στην οποία δουλεύουν αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο.

Το στούντιο BIG παρουσίασε στον ΟΗΕ το σχέδιο του για μια πλωτή πόλη 10.000 ατόμων, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει πληθυσμούς, που απειλούνται άμεσα.

Η πόλη, που ονομάζεται Oceanix City, αποτελείται από τεχνητά νησιά συγκεντρωμένα σε ομάδες των έξι, πάνω σε καθένα από τα οποία θα υπάρχει μια μικρή πόλη των 1.650, σε έκταση 120 στρεμμάτων.

Τα «σμήνη» των έξι νησιών θα πολλαπλασιαστούν και θα σχηματίσουν μια πόλη «αρχιπέλαγος», η οποία θα είναι το σπίτι για 10.000 κατοίκους.

Κάθε ένα από τα νησιά θα είναι χτισμένο σε γη και στη συνέχεια θα ρυμουλκείται στη θάλασσα, όπου θα μένει αγκυροβολημένο στη θέση του. Μάλιστα, είναι σχεδιασμένα, για να επιβιώσουν σε ισχυρό τυφώνα, κατηγορίας 5.

Οι ρυθμίσεις θα είναι ευέλικτες, ώστε οι πόλεις να μπορούν να μετακινηθούν αν τα επίπεδα του νερού είναι πολύ χαμηλά.

Η BIG σκοπεύει να κατασκευαστούν τα κτίρια από «ανανεώσιμα» υλικά, όπως το ξύλο και το ταχέως αναπτυσσόμενο μπαμπού, τα οποία προσφέρουν επίσης «ζεστασιά και απαλότητα στην αφή».

Έχουν ενσωματωθεί επίσης ορισμένοι ανανεώσιμοι ενεργειακοί πόροι, όπως ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες. Η γεωργία θα ενσωματωθεί στον κοινωνικό χώρο, επιτρέποντας στις κοινότητες να παράσχουν τη δική τους τροφή και να είναι αυτάρκεις, ενώ θα ακολουθείται πολιτική μηδενικών απορριμμάτων.

Κάθε μίνι-χωριό θα περιλαμβάνει ένα κοινοτικό πλαίσιο για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων λουτρών, αγορών, πνευματικών και πολιτιστικών κέντρων, ενώ η BIG προτίθεται να προσαρμόσει την Oceanix City σε «κάθε πολιτισμό και οποιαδήποτε αρχιτεκτονική».

Η πρώτη προσέγγιση είναι να αναπτυχθεί σε υποτροπικές και τροπικές περιοχές, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να πλημμυρίσουν πρώτα.

Το Oceanix City αποτελεί μέρος της αύξησης του ενδιαφέροντος για πλωτές πόλεις, που αναπτύχθηκαν ως απάντηση στα αυξανόμενα επίπεδα της θάλασσας. Παραδείγματα έργων περιλαμβάνουν οι κατοικίες κατά μήκος του ποταμού IJ του Άμστερνταμ και τα αμφίβια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κατοικήσιμο περιβάλλον απέναντι στην ενδεχόμενη αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οποία αναμένεται να επηρεάσει το 90% των παράκτιων πόλεων του κόσμου έως το 2050.

Πηγή: Dezeen / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.