ΜΟΥΣΕΙΑ

Το εξωπραγματικό μουσείο!

Το σχήμα προέρχεται από ορυκτά της ερήμου!

Το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ, στη Ντόχα, έχει εκπληκτική εμφάνιση, η οποία στηρίζεται στο σχηματισμό ορυκτών, που ονομάζονται «ρόδα της ερήμου».

Το έργο, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Jean Nouvel, βρίσκεται σε εξέχοντα χώρο, μέσα σε μια πρόσφατα αναπτυγμένη αστική συνοικία, η οποία το συνδέει με άλλα πολιτιστικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης σχεδιασμένο από τον I. M. Pei.

Χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί το κτίριο των 52.000 τετραγωνικών μέτρων. Σχεδιάστηκε, προκειμένου να φιλοξενεί την ιστορία της χώρας και τις φιλοδοξίες της για το μέλλον.

«Αυτό είναι ένα μουσείο του 21ου αιώνα που σας επιτρέπει να γνωρίσετε τα εκθέματα σε τρεις διαστάσεις», δήλωσε ο αρχιτέκτονας στα εγκαίνια του μουσείου.

Το «ρόδο της ερήμου» που αποτέλεσε την έμπνευση, είναι ένας σχηματισμός ορυκτών που δημιουργείται όταν αυτά κρυσταλλώνουν κάτω από την επιφάνεια μιας λεκάνης αλατιού, σε μια σειρά από επίπεδες πλάκες οι οποίες μοιάζουν με ροδοπέταλα.

Ένα χαλύβδινο πλαίσιο που καλύπτει τη μονωμένη αδιάβροχη υπερκατασκευή υποστηρίζει τους δίσκους, οι οποίοι είναι επενδυμένοι με ενισχυμένο σκυρόδεμα από ίνες γυαλιού, σε αμμώδη απόχρωση που παραπέμπει στο τοπίο της ερήμου.

Τα τμήματα του κελύφους του κτιρίου προεξέχουν προς τα έξω για να σκιάζουν τις περιοχές της κεντρικής αυλής και για να προστατεύουν τους εσωτερικούς χώρους από το άμεσο ηλιακό φως.

Τα κενά μεταξύ των δίσκων φιλοξενούν γυάλινα ανοίγματα χωρίς πλαίσιο, τα οποία προσφέρουν θέα στην αυλή, τους κήπους του μουσείου και τον κοντινό κόλπο της Ντόχα.

Ο Nouvel εξήγησε ότι αυτή η ριζοσπαστική μορφή επιδιώκει να εκφράσει τις προοδευτικές πολιτιστικές προοπτικές και τις τεχνολογικές δυνατότητες του Κατάρ, οι οποίες συνέβαλαν στην ταχεία επέκτασή του τα τελευταία χρόνια.

Το σχέδιο του κτιρίου σχηματίζει ένα ελλειπτικό κύκλωμ,  το οποίο οδηγεί τους επισκέπτες σε μια σειρά από γκαλερί, οι οποίες περιβάλλουν την κεντρική αυλή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις.

Η διαδρομή επισκεπτών εκτείνεται σε περίπου ενάμιση χιλιόμετρο και καταγράφει την ιστορία του Κατάρ, αρχίζοντας από την περίοδο πριν από την κατοίκηση της χερσονήσου μέχρι σήμερα.

Το στούντιο αρχιτεκτονικής συνεργάστηκε στενά με τους επιμελητές για να αναπτύξει μια μουσειογραφία προσαρμοσμένη σε χώρους, όπου πολλοί από τους ορόφους είναι κεκλιμένοι και υπάρχει πλήρης έλλειψη κάθετων επιφανειών.

Αρκετά από τα εσωτερικά σχήματα χρησιμοποιούνται ως σκηνικό για προβολή ταινιών με παραστάσεις που απεικονίζουν διάφορες πτυχές του Κατάρ και της ιστορίας του.

Πηγή: Dezeen / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.