ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Επίπεδη πολυκατοικία μήκους 100 μέτρων!

Μια γειτονιά σε χωράφι, στην Ολλανδία.

Το στούντιο SLA & Zakenmaker σχεδίασε και κατασκεύασε ένα οικιστικό συγκρότημα, το οποίο κατασκευάστηκε στην αγροτική περιοχή Oosterwold Almere, όπου μια ομάδα φίλων μετέτρεψε σε κοινότητα ένα χωράφι πατάτας.

Χτισμένο με πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, το συγκρότημα αποτελείται από εννέα τελείως διαφορετικά σπίτια των 160 τετραγωνικών μέτρων το καθένα, το ένα δίπλα στο άλλο, σε μήκος 110 μέτρων.

Σε αυτά μόνο ο εξωτερικός χώρος είναι ομοιόμορφος, όπως έχει σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες. Ωστόσο, στις οικογένειες δόθηκε η πλήρης ελευθερία να αποφασίσει για το πώς πρέπει να είναι οι εσωτερικοί χώροι του σπιτιού της.

Το συγκρότημα βρίσκεται στην άκρη του χωραφιού, καταλαμβάνοντας έκταση δύο στρεμμάτων, αφήνοντας άφθονο χώρο για ένα κοινοτικό λαχανόκηπο.

Οι αρχιτέκτονες άπλωσαν τη μακριά δομή στο έδαφος έτσι ώστε να φαίνεται ότι τα σπίτια επιπλέουν πάνω από τη γη, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους κατοίκους να επιλέξουν πού θα βρεθούν τα αποχετευτικά δίκτυα και οι σωλήνες ύδρευσης.

Με τη μέγιστη ελευθερία επιλογής, οι ιδιοκτήτες έλαβαν επίσης ένα σχέδιο για παράθυρα και πόρτες από συμπαγή τμήματα από γυαλιού, χωρίς πλαίσιο για καλύτερη θέα, που τοποθετήθηκαν στην πρόσοψη του κτιρίου.

Παράλληλα, η τεράστια κοινόχρηστη βεράντα η οποία έχει τοποθετείται μπροστά από τα σπίτια, διευκολύνει τους γείτονες να επικοινωνούν άνετα μεταξύ τους.

Για την επίτευξη μόνωσης υψηλού επιπέδου, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, οι αρχιτέκτονες επέλεξαν κοινά υλικά, οικοδομώντας το δάπεδο και την οροφή με ξύλο και μονωτική κυτταρίνη.

Όλες οι οικογένειες έχουν σπίτια 160 τετραγωνικών μέτρων, αλλά κανένα από τα εννέα δεν έχει τη ίδια εσωτερική διαρρύθμιση, εξυπηρετώντας διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες.

Πηγή: Desingnboom / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και Cookouzin-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.