ΕΡΕΥΝΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί την ψυχική υγεία!

Ανησυχητικά ευρήματα πολυετούς έρευνας!

Οι άνθρωποι που ζουν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, έχουν αυξημένους κινδύνους να νοσήσουν από κάποια κλινική ψύχωση, η οποία περιλαμβάνει διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια. Ιδιαίτερα επιρρεπή είναι τα παιδιά με τους κινδύνους εμφάνισης ψυχωσικών επεισοδίων στην εφηβεία.

Πριν από αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές δεν είχαν ακόμη διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αυτών των ψυχικών διαταραχών, παρά το γεγονός ότι η ρύπανση γίνεται ένα αυξανόμενο ζήτημα σε αστικές περιοχές.

Η έρευνα διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι οι παιδιά που εκτίθενται σε ρύπους, όπως τα οξείδια του αζώτου, τα επιβλαβή σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχωσικές διαταραχές, όταν γίνουν έφηβοι.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Psychiatry, συμμετείχαν περισσότερα από 2.200 παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ψυχικής υγείας.

Η μελέτη διεξήχθη σε περίοδο 18 ετών και περιελάμβανε παιδιά από διάφορα κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και γεωγραφικές τοποθεσίες. Σε πάνω από το 92% των περιπτώσεων, τα εξεταζόμενα άτομα ανέφεραν κάποια ψυχωσική εμπειρία, όπως έντονη παράνοια ή άκουγαν φωνές.

«Βρήκαμε ότι οι ψυχωσικές εμπειρίες των εφήβων ήταν πιο συχνές σε αστικές περιοχές», εξήγησε η Τζόαν Νιούμπερι (Joanne Newbury), μία από τους επικεφαλής επιστήμονες στη μελέτη που έγινε από King’s College του Λονδίνου.

Η Newbury πρόσθεσε ότι δεν μπόρεσαν να συνδέσουν άμεσα τις ψυχωσικές εμπειρίες των εφήβων με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα συμπεράσματά τους, ωστόσο, υποδηλώνουν έντονα ότι αυτές οι επιβλαβείς χημικές ουσίες συμβάλλουν στη σύνδεση μεταξύ αστικών πληθυσμών και ψύχωσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη έλαβε υπόψη διάφορους βιολογικούς παράγοντες και οι επιστήμονες παραδέχθηκαν ότι οι ψυχοκοινωνικοί μηχανισμοί, όπως το στρες, θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν στην ίδια κατεύθυνση.

Μέχρι το 2050, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις. Με όλο και περισσότερους ανθρώπους που στρέφονται προς τις αστικές περιοχές, είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψουμε γιατί οι κάτοικοι της πόλης είναι πιο ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές.

Αν και είναι πιθανόν να γίνουν πολλαπλές συνδέσεις, τα επιβλαβή αέρια και τα σωματίδια που συνθέτουν συνήθως την ποιότητα του αέρα δεν θα πρέπει να αγνοούνται.

Σύμφωνα με το King’s College του Λονδίνου, οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεκινήσουν περισσότερες μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ψύχωσης, με την μακροπρόθεσμη έρευνα να αποτελεί το βασικό εστιακό σημείο.

Πηγή: Inhabitat / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και Cookouzin-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.