ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυτά τα πεύκα ζουν 5.000 χρόνια!

Αντέχουν σε ιδιαίτερα σκληρές καιρικές συνθήκες.

Photo Credit Zest-pk

Τα πεύκα Μπρίστελκον (Bristlecone) είναι το μακροβιότερο από οποιοδήποτε άλλο δέντρο. Επιβιώνουν σε ψυχρές θερμοκρασίες, θάβονται στο χιόνι, και αντέχουν στους ισχυρούς ανέμους.

Σε πολλές περιπτώσεις, τμήματα του δέντρου μπορούν να πεθάνουν, αλλά να μην ξεράνουν και το υπόλοιπο, το οποίο εξακολουθεί να ζει, διατηρώντας ό,τι έχει απομείνει!

Εξαιτίας αυτού του φαινομένου, τα Bristlecones δεν είναι πολύ ψηλά και συχνά εμφανίζονται σαν νεκρά ή εξαιρετικά ξερά. Λίγα άλλα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν στον σκληρό βράχο που προτιμούν αυτά, και συχνά τα παλαιότερα δέντρα είναι εκείνα που επιβιώνουν στα πιο εκτεθειμένα και επισφαλή μέρη.

Photo Credit Rick Goldwaser

Όπως έχουν διαπιστώσει οι γεωπόνοι, το γηραιότερο δέντρο στη Νεβάδα είναι ο «Μαθουσάλας», του οποίου ο πυρήνας έδειξε ότι έχει ζήσει 4.845 χρόνια!

Το μεγαλύτερο όλων των φυτικών οργανισμών πάνω στη Γη είναι ένα συγγενικό είδος πεύκου, το Pinus longaeva, στην Καλιφόρνια, η ηλικία του οποίου ξεπερνά τα 5.000 χρόνια!

Τα περισσότερα από τα ζωντανά δέντρα έχουν σήμερα καλύτερη προστασία από τους ξυλοκόπους και βρίσκονται κυρίως στη «Μεγάλη Λεκάνη», στη Νεβάδα, και στην Καλιφόρνια.

Παρά την απίστευτη ηλικία τους και τον χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής, τα πεύκα Bristlecone, δεν μεγαλώνουν σε ύψος, αλλά τείνουν να απλώνονται σε νέους χώρους.

Τα εδάφη στα οποία αναπτύσσονται είναι αλκαλικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μαγνήσιο και χαμηλά σε φώσφορο, στοιχεία τα οποία αποκλείουν άλλα φυτικά είδη.

Ο κορμός τους είναι πολύ πυκνός και ρητινώδης, αντέχοντας στην εισβολή από έντομα, μύκητες και άλλα πιθανά παράσιτα. Η μακροζωία του δέντρου οφείλεται εν μέρει στην ακραία αντοχή του ξύλου του.

Ενώ άλλα είδη δένδρων που αναπτύσσονται κοντά, υποφέρουν από σήψη, αυτά τα γυμνά πευκοδάση μπορούν να υπομείνουν, ακόμα και μετά τον θάνατο να στέκονται στις ρίζες τους για πολλούς αιώνες.

Αντί να σαπίζει, το εκτεθειμένο ξύλο στα ζωντανά και ξερά δέντρα, διαβρώνεται σαν πέτρα εξαιτίας του ανέμου, της βροχής και της παγωνιάς, δημιουργώντας ασυνήθιστες μορφές και σχήματα.

Photo Credit James R Bouldin

Photo Credit James R Bouldin

Πηγή: Atlas Obscura και Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και Cookouzin-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.