ΜΟΥΣΕΙΑ

Το πρώτο σπίτι του κόσμου που είχε ηλεκτρικά φώτα!

Το έχτισε ένας πλούσιος βιομήχανος και εφευρέτης στην Αγγλία.

Σχεδόν μια δεκαετία πριν ο Τόμας Έντισον ξεκινήσει να εργάζεται για φτιάξει τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και έναν πιο προσιτό τρόπο για να φέρει τον λαμπρό κόσμο του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια, μια ωραία εξοχική κατοικία κοντά στην πόλη Ρόθμπερι (Rothbury), στο Νορθαμπερλαντ (Northumberland), στην Αγγλία, φωτιζόταν εξολοκλήρου με ηλεκτρισμό.

Εκείνες τις εποχές, δεν υπήρχε εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο το οποίο θα μπορούσε ο καθένας να χρησιμοποιήσει. Αν κάποιος ήθελε ηλεκτρικό ρεύμα, θα έπρεπε να το δημιουργήσει μόνος του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν την τεχνογνωσία ή την τάση να φωτίζουν τα σπίτια τους με ηλεκτρικούς λαμπτήρες. Ακόμα κι αν μερικοί από αυτούς μπορούσαν και ήθελαν να το κάνουν, πιθανότατα δεν είχαν τα χρήματα, για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους.

Photo Credit David Nicholls

Αλλά ο Γουίλιαμ Άρμστρονγκ (William Armstrong) ήταν εφευρέτης και πλούσιος βιομήχανος. Μαζί με τον αρχιτέκτονα Ρίτσαρντ Νόρμαν Σο (Richard Norman Shaw) δημιούργησε το Κραγκσάιτ (Cragside), ένα αρχοντικό στις πλαγιές μικρού λόφου λίγο έξω από το Rothbury.

Στη συνέχεια, εξόπλισε το σπίτι με πανέμορφες εφευρέσεις, όπως πλυντήριο ρούχων με νερό, πρώιμη έκδοση πλυντηρίου πιάτων, υδραυλικό ανελκυστήρα, υδροηλεκτρική ψησταριά, έναν μικρό ανελκυστήρα που κινείτο μεταξύ των ορόφων και μετέφερε τα φαγητά, και αρκετά άλλα πράγματα.

Για να τροφοδοτήσει όλες αυτές τις συσκευές, ο Armstrong δημιούργησε μια σειρά μικρών φραγμάτων από το νερό του κοντινού ποταμού. Σε ένα από αυτά, εγκατέστησε έναν υδραυλικό κινητήρα, ο οποίος τροφοδοτούσε τα πολλά υδραυλικά μηχανήματα στο σπίτι του.

Photo Credit Christopher Down

Ένα χρόνο αργότερα, το 1870, ο Armstrong εγκατέστησε δυναμό για τη δημιουργία του πρώτου οικιακού υδροηλεκτρικού σταθμού στον κόσμο. Η ηλεκτρική ενέργεια από το μικρό εργοστάσιο χρησιμοποιήθηκε για την τροφοδοσία του Cragside και των πολλών αγροτικών κτιρίων στο κτήμα του.

Το πρώτο δωμάτιο που φωτίστηκε ηλεκτρικά, ήταν το καθιστικό και η βιβλιοθήκη, όπου μόνο ένας λαμπτήρας κρεμόταν από την οροφή. Αργότερα, ολόκληρο το σπίτι συνδέθηκε με ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Armstrong συνέχισε να επεκτείνει και να βελτιώνει τον σταθμό παραγωγής ενέργειας αυξάνοντας συνεχώς την παραγωγική του ικανότητα.

Photo Credit Christopher Down

Παράλληλα, έφερε πάνω από επτά εκατομμύρια δέντρα και θάμνους γύρω από την περιουσία του, αλλάζοντας αισθητά το κλίμα στη γωνία του Northumberland.

Αλλά μετά το θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 1900, το σπίτι εγκαταλείφθηκε και μετά από σχεδόν έναν αιώνα παραμέλησης, η αρχική πηγή ενέργειας του σπιτιού αποκαταστάθηκε το 2006. Μια περαιτέρω αναβάθμιση που έγινε το 2014 αύξησε τη χωρητικότητα των γεννητριών σε 12 kW, αρκετή για να ανάψει και τους 350 λαμπτήρες του κτιρίου.

Σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο.

Photo Credit Christopher Down

Photo Credit Derek Voller

Photo Credit Robin Drayton

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΕΡΕΥΝΑ, ΦΥΣΗ, ΤΟΠΟΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, FOOD, ΒΙΝΤΕΟ, GREECEVIEW, ΝΕΑ, ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και Cookouzin-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.